2024.04.19, Péntek

Szolnok is megóvja kulturális örökségeinket

szolnok.hu

2016.09.14. 15:22

Szolnok kulturális értékeinek megismerése, a város örökségének ápolása a célja annak a programsorozatnak, mely hétvégén kezdődik.

Hirdetés

Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatot idén szeptember 17-én és 18-án rendezik meg országszerte.

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából évek óta Szolnokon is sok épület nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, amely máskor nem, részlegesen, időlegesen vagy csak a társadalom egyes rétegei számára látogatható. A folyamatosan nyitva tartó épületek pedig ezen a két napon gyakran olyan helyekre is bevezetik a látogatót, melyek egyébként zárva vannak a nagyközönség előtt.

 

A programhoz csatlakozó szolnoki intézmények, szervezetek és programjaik

Damjanich János Múzeum

  • Tabáni Tájház bemutatása
  • Damjanich János Múzeumban a nyitott restaurátor műhely mellett épületvezetés és tárlatvezetések várják az érdeklődőket.

VCSM Zrt.

A szolnoki VCSM Zrt.-nek köszönhetően előzetes jelentkezés alapján megtekinthető az országosan egyedülálló folyóra telepített felszíni vízmű.

A látogatók a víztisztítási technológia minden fázisát láthatják; hogyan lesz a folyóvízből kiváló minőségű ivóvíz.

Belvárosi Nagytemplom – Nyitott templomok éjszakája

Szombaton este az Európai Örökségnapokhoz kapcsolódva a Belvárosi Nagytemplom megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. Az ünnepi szentmise után a Vivaldi Kamarazenekar hangversenyét hallhatják, majd templom műemléki értékeivel ismerkedhetnek az érdeklődők.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség valódi légoltalmi helyen, egykor tényleg működő, ma is használható berendezések adta díszletek között rendezte be "Légoltalomtól a katasztrófavédelemig" elnevezésű gyűjteményét, amely szombaton és vasárnap is látogatható.

Szolnoki Vasúti Almárium

Szolnokon a vasútállomáson 2016.07.06-án – a 66. Vasutasnap alkalmából – nyílt meg Kondor Balázs vasúttörténeti magángyűjtő kiállítása: Szolnoki Vasúti Almárium címmel. A tárlat négy vasútszakmai műhely életébe enged betekintést korhű bútorokkal, felszerelési tárgyakkal: az 1930-40-es évekbeli személypénztár, az 1950-60-as évek forgalmi irodája, a ’70-80-as évek távírdája, valamint az utazóközönség által közkedvelt Utasellátó bisztró megelevenítésével. A négy helyiségben közel ezer használati tárgyat, eszközt állítottak ki, azonban nem a hagyományos múzeumi keretek között, hanem az adott korszak egy adott pillanatát felidéző, életszerű kompozícióban.

Szombaton és vasárnap három-három alkalommal indul tárlatvezetés.

Milléri Szabadtári Vízügyi Múzeum

Szombaton és vasárnap is lehetőéget biztosítanak az érdeklődők számára a régi szivattyútelep épületének és a benne található muzeális értékű tárgyi eszközök megtekintéséhez. Mindkét napon 10.00 órakor és 15 órakor előadással egybekötött tárlatvezetést tartanak.

Xavéri Szent Ferenc Kápolna

A kápolna mind a két nap 10 és 16 óra között látogatható, a betérők rövid előadást hallhatnak a Kápolna és névadója történetéről. Továbbá az idén látható először az augusztus 6-án felszentelt, Verebes György festőművész, a szolnoki Művésztelep vezetője által tervezett és kivitelezett négy ólomüvegablak.

Szolnok Város szervezésében szombaton és vasárnap Műemléktúra

A szombaton 10.00 órától induló rendhagyó városnézés a Vártemplomtól a Kossuth térig tart, és választ kaphatnak az alábbi kérdésekre:

  • Miért igazi vártemplom a szolnoki Vártemplom?
  • Hogyan vált Szolnok kétszer is megyeszékhellyé?
  • Mi volt Pólya Tibor egyik megrázó művésztelepi élménye?

és kívül-belül megcsodálhatják a megyeháza épületét.

A vasárnapi túra 14.00 órakor indul a Városháza elől és a Belvárosi nagytemplomig tart. Közben megcsodálhatják a felújított Városházát. Felmehetnek a Tisza Szálló lenyűgöző panorámát nyújtó taraszára és megtekintik a gyógyfürdőt is. Ez után kívül-belül megszemlélhetik a református templomot.

A Kulturális örökség napjai programsorozat gyökerei Franciaországba nyúlnak, ahol 1984-ben a Történelmi Műemlékek Nyílt Napja címmel egyedülálló kezdeményezés indult. A program célja az volt, hogy azok a műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, egy hétvégén nyissák meg kapuikat, és ingyen, lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a látogatókat. A kezdeményezés rendkívüli sikerén felbuzdulva Európa Tanács felkarolta az eseményt. Így 1991-ben az Európai Unió támogatásával, Európa szerte megrendezték az Európai Örökség Napok rendezvénysorozatot. Mára e rendezvényt a Baltikumtól a Balkánig, Izlandtól az Ibériai-félszigetig 48 országban ünneplik minden szeptemberben, túllépve az Európai Unió határait is.

 Az Európai Örökség Napok rendezvénysorozat céljai:

  • megismertetni, közelebb vinni az európai polgárokat kulturális örökségükhöz,
  • felhívni a figyelmüket az örökség folyamatos megőrzésére, védelmére (különös tekintettel a veszélyeztetett emlékekre),
  • lehetővé tenni számukra, hogy jobban megismerjék és megértsék egymást a nyelvi és kulturális különbözőségek ellenére,
  • más közösségek kulturális értékeinek, műemlékeinek megismertetése, felfedezése,
  • tudatosságnövelő tevékenység (sikere növeli azoknak a magán- és közintézményeknek az elismertségét, presztízsét, amelyek az örökség védelmével és bemutatásával foglalkoznak),
  • a látogatók megismertetése különböző kulturális intézmények tevékenységével,
  • a kulturális értelemben vett másság elfogadása,
  • sokkal nyitottabb viselkedés előmozdítása és így hatékonyabb ellenállás a szélsőségekkel (nácizmus, idegengyűlölet, intolerancia) szemben,
  • a lakóhelyhez, országhoz való kötődés, az azonosságtudat erősítése, kulcsszerep az identitás-keresésben és a kollektív tudat erősítésében.

Az a cél tehát, hogy a rendezvény egyfajta mozgósító akció legyen, mely a polgárokban erősíti a kulturális örökség megóvásának igényét. Egy kicsit leegyszerűsítve azt is mondhatjuk, hogy csak azt tudjuk igazán szeretni, aminek az értékeit jól ismerjük, s amit jól ismerünk és szeretünk, arról gondoskodunk is.

2016-ban a kiemelt témái:

  • Ezerarcú műemlék - a 170 éve született báró Forster Gyula munkássága kapcsán épített örökségünk szépségei és értékei,
  • az örökség és közösség kapcsán a közösség megtartó ereje,
  • az I. világháború, az 1956-os forradalom és egyéb évfordulók kapcsán pedig a velünk élő, általunk továbbörökített történelem minden napjainkra gyakorolt hatása

Az Európa Tanács védnökségével már ötven országban rendezik meg a hatalmas népszerűségnek örvendő Európai Örökség Napokat, amelyhez Magyarország az 1990-es évek elején csatlakozott. Szolnok város évről-évre résztvevője a programnak.

A tanács néhány ajánlást fogalmazott meg az EU-tagországok felé, miszerint:

  • jelölje egységes zászló az épületek bejáratát,
  • legyen ingyenes a látogatás,
  • válasszanak a szervezők minden évben egy központi témát,
  • legyen a fogadó épületekben színvonalas idegenvezetés,
  • és az eseményt szeptemberben szervezzék.