2024.03.28, Csütörtök

Hamarosan láthatjuk az Oscar díjas Zsigmond Vilmos portréfilmjét

mti

2016.10.25. 12:31

A szolnoki Tiszapart Moziban is látható lesz az Oscar-díjas operatőr pályáját feldolgozó Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal című francia film, amely az idei cannes-i fesztiválon debütált.

Hirdetés

A 2016 januárjában elhunyt legendás operatőr művészete előtt tisztelgő filmben kollégái és pályatársai, rendezők, operatőrök és színészek mesélnek a közös alkotómunkáról, Zsigmond Vilmos pályájáról és filmjeiről. A film címe a Harmadik típusú találkozásokra utal, amelynek fényképezéséért Zsigmond Vilmos 1978-ban elnyerte az Oscar-díjat - olvasható a Pannonia Entertainment közleményében.


Megszólal a filmben többek között a Szemtől szembent vagy a Szigorúan bizalmast fényképező Dante Spinotti, a Hetedik vagy az Evita képeiért felelős Darius Khondji, a Halál a hídon két főszereplője, John Travolta és Nancy Allen, a Maverick rendezője, Richard Donner és A mennyország kapujában játszó Isabelle Huppert is.


A rendhagyó dokumentumfilm egy különleges találkozásnak köszönhetően született meg. 2013-ban Pierre Filmon francia rendező felkérte Zsigmond Vilmost, hogy ő fényképezze első játékfilmjét, azonban a forgatás előkészítése alatt a két filmes összebarátkozott, és a rendező végül úgy döntött, inkább magáról Zsigmond Vilmosról forgat filmet. Csaknem két évnyi forgatást követően született meg az elsőként nagy érdeklődés mellett Cannes-ban bemutatott személyes hangulatú portréfilm az operatőrről, aki a természetes világítás, a fény és a színészek arcának mestereként megújította az amerikai filmkészítést.

 

A stáb Kalifornia, Róma és Párizs mellett több magyar helyszínen is forgatott: Zsigmond Vilmos szülővárosa, Szeged, a szegedi Belvárosi mozi és a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház is feltűnnek egy-egy részlet erejéig. Többek között ezekben a mozikban is bemutatják a filmet, amit eredeti nyelven, magyar felirattal láthat a magyar közönség.

 

A produkciót Magyarországon a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon vetítették először Pierre Filmon jelenlétében. A rendező a novemberi premier alkalmából ismét Magyarországra látogat, és az egri Kepes Központban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban - itt október 27-től premier előtt is látható a film - , valamint a szegedi Belvárosi Moziban is részt vesz egy-egy beszélgetéssel kísért vetítésen november 3. és 6. között. 

Utóbbi két helyszínen egy háromalkalmas retrospektív sorozat is várja a nézőket Zsigmond Vilmos legismertebb filmjeiből: műsorra tűzik a Sugarlandi hajtóvadászat (1974), A szarvasvadász (1978) és A folyó (1984) című alkotásokat.

A Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal látható lesz a fővárosi Puskin és Művész Moziban, a szolnoki Tiszapart Moziban, a miskolci Művészetek Házában és a kecskeméti Otthon Moziban is

KultúraTiszaPart MoziZsigmond Vilmos