2024.04.20, Szombat

Négy kiemelt program a héten a szolnoki Damjanich János Múzeumban

mti

2016.11.09. 10:53

A magyar tudósok nemzetközi eredményeiről és a "fémkeresőzés" áldásos és káros régészeti következményeiről is hallhatnak az érdeklődők a héten a szolnoki Damjanich János Múzeumban, amely csütörtöktől szombatig négy kiemelt programmal, köztük a Tanárok éjszakájával és Márton-napi rendezvénnyel is várja a közönséget.

Hirdetés

 

Gecse Annabella, a múzeum néprajzi osztályának vezetője elmondta, hogy A magyar tudomány ünnepe alkalmából a Damjanich János Múzeum mint tudományos intézmény, kutatóhely mutatkozik be.

Csütörtökön Mi, magyarok címmel tartanak konferenciát Szolnok 1956-os rendezvénysorozatának részeként az MTA Debreceni Akadémiai Bizottságának közreműködésével. A konferencián a magyar tudomány, tudósok nemzetközi szintű eredményeiről lesz szó, és az 1956-os forradalom 60., valamint a szolnoki Tisza Táncegyüttes fennállásának 70. évfordulójáról is megemlékeznek. 

A magyar tudósok 1956-ban "egy nagyobb lendülettel" kerültek ki a nemzetközi színtérre. Többek között erről, valamint a forradalom utáni megtorlás Jász-Nagykun-Szolnok megyei halálos áldozatairól is szó lesz. A magyar néptánc határokon túli sikereiről a szolnoki Tisza Táncegyüttes külföldi vendégszerepléseinek tükrében kaphatnak teljesebb képet az érdeklődők, de hallhatnak a magyar néptánckutatás külföldi hatásáról is.


Pénteken a fémkereső műszerek használatáról, azok előnyéről és káros oldaláról, jogszabályi hátteréről tartanak nyilvános kerekasztal-beszélgetést a múzeumban Fémkeresőzés címmel. Mint Kovács Péter, a múzeum régésze elmondta, ma Magyarországon piaci forgalomban mindenféle fémkereső műszer kapható. Ezekből óvatos becslések szerint is több tízezer található az országban.
A régészek naponta szembesülnek azzal a problémával, hogy a fémkeresők segítségével civilek lelőhelyeket fosztanak ki, egyesek megélhetési szinten, "piacra termelve" fosztogatják a magyar nemzet kulturális örökségét, ugyanakkor persze az is előfordul, hogy civil lakosok adnak át talált leleteket a múzeumnak. 

A beszélgetés meghívott vendége lesz Bakos Gábor, a Hermann Ottó Múzeum régésze, Rózsa Zoltán, a Nagy Gyula Területi Múzeum igazgatója, Schilling László, a Magyar Nemzeti Múzeum Feltárási és Lelőhelyfeldolgozási Főosztályának régésze, valamint Vida István, a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárának régész-numizmatikusa. 

 

Pénteken egy külön rendezvénnyel várják a Szolnoki Galériában a tanárokat. A Múzeumok őszi fesztiválja programjaként megrendezett Tanárok éjszakáján Császár István, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat tehetséggondozó koordinátora Tanterem a világ, vagy világ a tanterem címmel tart előadást; Horváth László, a Damjanich János Múzeum igazgatója A múzeumok társadalmi hasznosulása címmel tart beszámolót; de szó lesz többek között a múzeumban tölthető iskolai közösségi szolgálatról is.

Vincze Rita, a galéria vezetője nagyon eredményesnek nevezte a múzeum és az iskolák együttműködését, megjegyezve, hogy a Damjanich János Múzeum iskolán kívüli oktatási helyszínként is működik. 

 

Szombaton a Múzeumok őszi fesztiválja zárásaként, Márton-nap alkalmából kulturális és gasztronómiai élményekkel várják az érdeklődőket a múzeumban.
Mint Barláné Kulánda Krisztina múzeumpedagógus elmondta, a múzeum régi könyveit bemutató, Ops Libris című időszaki kiállításon utoljára vezet tárlatot Jámbor Csaba szakkönyvtáros. Ezt követően a rákóczifalvai Jubilate Kórus lép fel, majd Csiszár Róbert, a múzeum munkatársa tart előadást Szakralitás a Szolnoki Művésztelepen címmel. 
Lehetőség lesz libatepertő és újbor kóstolására, a kézműves termékek vásárán pedig kecskesajt, rétesek és hazai szörpök is szerepelnek majd a kínálatban. A jó hangulatról Sóki Ferenc tárogatóművész gondoskodik, "mini kórusával" Borcsokor dalgyűjteményt ad elő. A vállalkozó kedvűek pedig Márton-napi lámpást is készíthetnek.

 

A nap zárásaként Miért szeretem címmel? muzeológusok tartanak mini tárlatvezetést személyes élményeik alapján az intézmény Képtárában.

 

A programok ingyenesen látogathatók.

KultúraDamjanich János MúzeumTanárok éjszakájaMúzeumok őszi fesztiválja