2024.03.29, Péntek

Szolnok és az első világháború

info.szolnok.hu

2017.04.09. 15:51

Könyvbemutatónak adott helyet pénteken a városháza jegyzői tárgyalója: a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára legújabb kiadványát mutatta be Bojtos Gábor főlevéltáros.

Hirdetés

Bojtos Gábor „Szolnok és az első világháború. Hátország, hősök, emlékezet” című könyve Szolnok város első világháborús helyzetét ismerteti a Nagy Háború százéves centenáriumára emlékezve.

 

A kötetben számtalan, eddig még publikálatlan levéltári és magániratot, illetve fényképet mutattak be, így a könyv gazdagon illusztrálva ad átfogó és árnyalt képet Szolnok város első világháborús hátországi történetéről. A kiadvány megjelenését az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta – mondta Csönge Attila levéltár-igazgató, aki a kötet úgy ajánlotta az olvasók figyelmébe, mint egy olvasmányos, informatív, mindenki számára érdekes helytörténeti könyvet.

Szalay Ferenc polgármester köszöntőjében szólt a megyei levéltár és az önkormányzat kiváló kapcsolatáról, az intézmény lokálpatriotizmust erősítő szerepéről, az ott folyó kiváló tudományos és közművelődési munkáról.

Bojtos Gábornak hála, sok, eddig ismeretlen, ámde érdekes történet tárul az olvasó elé a kötet lapjain, és neki köszönhető az is, hogy az országban elindult az első világháború hősi halottainak jegyzékbe vétele – mondta dr. Fülöp Attila, a levéltár korábbi igazgatója. A sajtótájékoztatón elhangzott: a most kötet formájában megjelenő kutatás akkor vette kezdetét, amikor még ő volt a levéltár vezetője.

A szerző jó szívvel ajánlott könyvét az olvasóknak, amelynek történeteiből összeáll a világháború sok adattal képpel is dokumentált szolnoki vonatkozású képe

Az egyik lektor, Héja László szerint a kiadvány nagyszerű kiindulási alap, ahonnan tovább lehet lépni már irányba; s reményeit fogalmazta meg, mely szerint a közeljövőben elkészül egy hasonló, megyei vonatkozású kötet is.

 

Forrás: info.szolnok.hu

KultúraSzolnokI. világháborúkönyvbemutató