2024.03.29, Péntek

Harmadik alkalommal indul a Pajtaszínház Program

mti

2017.10.17. 18:25

Az idei évben Jász-Nagykun-Szolnok megyéből Jásztelek csatlakozik.

Hirdetés

Harmadik alkalommal indul el ősszel a Pajtaszínház Program, amelyben ezúttal is részt vesz az ország összes megyéje. Ezúttal újabb 19 településen alakul Pajtaszínházi Közösség, így már 62 települést ér el a fejlesztőprogram.

A Pajtaszínház Program részeként a települések színjátszó körével fél éven keresztül dolgozik együtt egy szakmai mentor és egy helyi amatőr művészeti csoportvezető. A féléves alkotómunka eredményeit összegző, az amatőr színjátszás ünnepének számító Pajtaszínházi Szemlét január 27-én és 28-án tartják a Nemzeti Színházban - mondta el Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára a III. Pajtaszínház Program keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az előző két programban az ország összes megyéje 43 színtársulattal vett részt. A program sikerét bizonyítja, hogy 35 társulat a projekt befejezését követően is működik, azóta 31 új darabot állítottak színpadra és mintegy 120 településen léptek fel falunapok, fesztiválok, népünnepélyek keretében.

A Pajtaszínház Programot 2015 őszén az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) és a Nemzeti Művelődési Intézet a falusi színjátszó mozgalom újraélesztése érdekében indította útjára. A közművelődési feladatellátás kereteinek átszervezésével immár az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. működik együtt a Magyar Teátrumi Társasággal a harmadik program megvalósításában.

Szabó László tájékoztatása szerint az idén Városföld, Vásárosbéc, Kétsoprony, Hollóháza, Apátfalva, Magyaralmás, Dör, Monostorpályi, Atkár, Jásztelek, Tardos, Tar, Bag, Hedrehely, Újdombrád, Pálfa, Kissomlyó, Sümegprága, Milejszeg vesz részt a Pajtaszínház Programban. A települések 42 százaléka ezernél kevesebb lakossal rendelkezik - emelte ki.

A program célja a színjátszás hagyományainak felelevenítése, új lakossági aktivitások kezdeményezése és a kistelepülések közösségfejlesztésének elősegítése.


A. Szabó Magda, a színház stratégiai igazgatója kiemelte: a Nemzeti Színház fontosnak tartja, hogy tágra nyissa kapuit. Arról beszélt, hogy a Pajtaszínház Program résztvevőinek fellépése a Nemzeti Színházban azt is jelenti, hogy egy közösséget alkotnak, és az amatőr színjátszók nélkül a piramis teteje, a Nemzeti Színház is másféleképpen létezne. "Akik egyszer varázskörön belülre kerülnek, azok egészen biztosan másképpen néznek előadásokat, másképpen szeretik a színházat" - fogalmazott, hozzátéve: azt kívánja, hogy minél többen élhessék meg ezt az örömöt és folytassák a játékot a program befejeztével is.

Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az amatőr színjátszás ünnepe valósul meg a Pajtaszínházi Szemlén a Nemzeti Színházban. Emlékeztetett arra, hogy a művelődési intézet 2012-ben célul tűzte ki, hogy az amatőr művészeti területekkel kiemelten foglalkozik. Olyan komplex fejlesztésről van szó, ami nem pótolható mással, csak a művészet eszközeivel érhető el - mondta.

Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a program szakmai koordinátora kiemelte: mindig új településeket szeretnének bevonni a projektbe. A programban egyszer már szerepelt, aktív, erős csoportok számára más pályázási lehetőséget kell keresni a munka folytatásához.

KultúraJásztelekPajtaszínház Program