2024.04.18, Csütörtök

Napszédítők - újévi tánckoncert a szolnoki sportcsarnokban

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

2018.01.16. 12:00

Hetedik alkalommal köszöntötte tánckoncerttel az újévet a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, ezúttal a Magyar Állami Népi Együttessel közösen.

Hirdetés

 

Az idei program, mely a Napszédítők címet viselte, visszakanyarodott a legelső produkcióhoz, a magyarság és a népdalok világához, rendezője – koreográfusa Mihályi Gábor, zenei rendezője - karmestere Izaki Maszahiro volt. A tánckoncerten megjelenteket - köztük Lévai Anikót és Dr. Lengyel Györgyit, az EMMI közigazgatási államtitkárát - Dr. Kállai Mária kormánymegbízott köszöntötte.

Mint azt a kormánymegbízott köszöntőjében elmondta, a művészet, kultúra társadalom - megtartó ereje vitathatatlan. Szolnok és a térség közössége méltán becsülheti meg az elmúlt esztendők változásait, hiszen a megyeszékhely egyik legfontosabb értékei azon művészeti, kulturális lehetőségek, amelyek az igényes feltöltődést szolgálják. „Az idei tánckoncert felidézi bennünk nézőkben a legelső produkciót, a magyarság és a népdalok világának csodálatos és szívet melengető, lelkesítő élményét. Ennek aktualitását adja az is, 2017-ben Kodály Zoltán halálának ötvenedik, születésének százharmincötödik évfordulója alkalmából Kodály-emlékévet hirdetett a Magyar Kormány.  Mi így, az emlékév zárásaként is tisztelgünk Kodály, de a magyar népdal, néptánc előtt is. Kodály hitt abban, hogy „zene nélkül teljes ember nem létezik és teljes lelki élet sincs zene nélkül. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be.”- idézte fel a zeneszerző szavait Dr. Kállai Mária.

A koncerten a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara a Tánckánon című produkciójából mutatott be részleteket, illetve a zenekar előadásában Liszt- Bartók- és Kodály-darabokat hallhatott a közönség. A koncerten a Háry János című daljáték részleteit, a Kállai kettőst, az Esti dalt, Bartók Román népi táncait hallhattuk, és újra láthattuk az első tánckoncerten óriási sikert aratott Ecseri lakodalmast is.

A tánckoncert legfelemelőbb pillanata az volt, hogy zárásként a 200 fős kórus - a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, a kecskeméti Cantus Nobilis Kórus, a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus, a váci Vox Humana Énekkar, a Szolnoki Kodály–MÁV Vegyeskar - és a közönség együtt énekelte A csitári hegyek alatt kezdetű népdalt.

Galéria

KultúraSzolnokSzolnoki Szimfonikus ZenekarNapszédítők - Nemzeti Tánckoncert