2024.03.29, Péntek

GYED extra: még mindig kevesen használják ki, érdemes utánajárni!

2016.07.25. 15:03

Egyelőre csak minden ötödik jogosult veszi igénybe Magyarországon a 2014-ben bevezetett GYED extrát.

Hirdetés

Jelenleg 38 ezer anyuka után igénylik a GYED extra nevű járulékkedvezményt, holott 190 ezer kisgyerekes anyuka dolgozik Magyarországon.

 

A lehetőségre Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri tanácsadója hívta fel a figyelmet az M1 aktuális csatornán. „Fontos, hogy a kisgyerekes anyukákat foglalkoztató kkv-k szóljanak a könyvelőnek, hogy igénybe lehessen venni a kedvezményt” – fogalmazott a szakember.

 

Szalai Piroska elmondta, a versenyszféra foglalkoztatóinak több mint 73 százaléka kis- és középvállalkozás, ezen belül is 54 százalék mikro- és kisvállalkozás, többségük könyvelővel végeztetni a bérszámfejtést, a járulék elszámolását. Sokszor a könyvelő azért nem igényli a kisgyerekes foglalkoztatása utáni járulékkedvezményt, mert nem értesült arról, hogy az adott név mögött a kedvezményre jogosult munkavállaló van.

 

A tanácsadó arra is kitért, hogy a 2014-ben bevezetett GYED extrát igénybe vevő kisgyerekes anyukák száma megtízszereződött, 2016 első negyedévének végére számuk elérte a 23 ezret. Kifejtette: a GYED a gyerek féléves korától kétéves koráig tart, a kisgyerekes anyukák közül sokan már a gyerek kétéves kora előtt munkába állnak.

 

Szerinte a GYED alatt munkahelyre visszatérők nagyobb eséllyel tudnak a gyerek kétéves kora után, a GYES alatt is foglalkoztatottak maradni.

Országos hírekcsaládtámogatásgyed