2023.12.05, Kedd

Mintegy tízezer fácánt kell megsemmisíteni Abádszalókon

mti

2017.02.22. 08:42

A madárinfluenza vírus okozta megbetegedés miatt, a teljes állományt meg kell semmisíteni az abádszalóki Hubertus Vadásztársaságnál, a telep felszámolása kedden megkezdődött.

Hirdetés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal budapesti referencia laboratóriuma a hétvégén mutatta ki a madárinfluenza vírusát. Az állattartó telepen több volierben, megközelítőleg tízezer fácánt tartanak. Mivel a telep egy járványügyi egységet képez, a teljes állományt felszámolják.     

A fertőzött állomány száz százalékának ártalmatlanítását követően száz százalékos állami kártalanítás fizetendő a tulajdonosnak. Ennek összegét az illetékes állategészségügyi hatóság állapítja meg, amelynek alapjául a káreseménykori forgalmi érték számít.


Az állatok leölését az állategészségügyi hatóság szakemberei végezik, tetemeket az ATEV szállítja el és ártalmatlanítja.


Balogh Gyula, Abádszalók polgármestere arról adott tájékoztatást, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivataltól érkezett felhívás alapján 3 kilométeres védőkörzetet és 10 kilométeres megfigyelési körzetet jelölnek ki. A figyelemfelhívó táblákat szerdán helyezik ki. A továbbiakban a hatósági állatorvos tájékoztatja a jegyzőt a teendőkről.


Az abádszalóki Hubertus Vadásztársaság nem kívánt nyilatkozni. A Nébih honlapján szereplő információk szerint a vadmadarak sokszor tünetmentesek maradnak, a házi madarak esetében a klinikai tünetek különfélék lehetnek: függenek a vírus megbetegítő képességétől, a madár fajától, korától, meglévő betegségeitől, tartási körülményeiktől. Kezdeti tünet lehet az étvágytalanság, a folyadékfelvétel csökkenése és a viszonylag kismértékű elhullás. Más esetben hirtelen, akár előzetes tünetek nélküli, vagy általános tüneteket követő (bágyadtság, étvágytalanság, borzolt tollazat) magas elhullási arány tapasztalható. A betegség jele lehet a tojástermelés vagy a testtömeg gyarapodás csökkenése is.
A betegség egy-két hétig lappang anélkül, hogy bármi látható lenne az állatokon, az állatok aztán pár nap múlva megbetegszenek és tovább ürítik a vírust.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok megyeabádszalókmadárinfluenzafácánHubertus Vadásztársaság