2024.04.24, Szerda
Növekvő árvédelmi biztonság Tószegen
Piroska Miklós facebook

Növekvő árvédelmi biztonság Tószegen

kotivizig.hu

2018.11.02. 11:19

Európai Uniós és állami támogatású projekt részeként, mintegy 28 ezer köbméternyi földmunkával elkészült, 410 méter hosszúságú, végleges töltésszakaszt adtak át október 25-én Tószegen.

Hirdetés

Mint sokak számára emlékezetes, az ezredfordulón levonult rekord tiszai árhullám elleni védekezés egyik fontos mozzanataként Tószeg északi és nyugati részén, a falu apraja-nagyja összefogásával ideiglenes töltés épült, amelynek egyes szakaszait az apadást követően el is bontották. Az azóta kialakult árvizek azonban szükségessé tették a már elbontott, illetve rossz állapotú ideiglenes töltés egyes szakaszainak újbóli megerősítését. Ugyanakkor egyértelművé vált, hogy a magasparton fekvő település árvízvédelmét megnyugtatóan csak egy új, végleges védtöltés biztosíthatja.


A rendelkezésre álló anyagi eszközök a végleges védmű teljes kiépítését csak ütemezetten – összesen nyolc szakaszban – tették, teszik lehetővé. Az elmúlt években elkészült az I-IV. ütem (51+400-53+600 töltéskilométer között), tavaly júniusban pedig – a KÖTIVIZIG saját beruházásában - befejeződött az V/1/1. ütem (53+970-54+070 tkm) is. Ezúttal a 410 méter hosszúságú V/1/2. jelű szakasz építése valósult meg nettó 170 millió forintos költséggel, amelyet a 14,15 milliárd forint támogatású, VTT Hullámtér rendezése a Közép-Tiszán című (KEHOP-1.4.0-15-2016-00014) európai uniós támogatású projekt forrásai tettek lehetővé.


Az átadó rendezvényen dr. Gyuricza Miklós, Tószeg polgármestere megköszönte a település alapvető árvízi biztonságát szavatoló beruházásban résztvevők munkáját, a fejlesztés részleteit pedig Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója ismertette, nagy lépésnek nevezve a mostanra elkészült belterületi védvonalszakaszt. Avató beszédében dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy az elmúlt esztendőkben nagyon sokat fejlődött az árvízvédelem a térségben. 

Az elkészült, szivárgóval is kiegészült töltésszakaszt Lukács Attila, a kivitelező R+5 Építőipari Kft. ügyvezetője jelentette készre, majd átadta Lovas Attilának üzemeltetésre. Ezt követően dr. Kállai Mária, Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Balogh Gyula, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatalának helyettes vezetője, dr. Gyuricza Miklós, Lovas Attila és Lukács Attila - átvágva a nemzeti színű szalagot - ünnepélyesen felavatta az új árvízvédelmi létesítményt.

AktuálisKötivizigárvízvédelemTószeg