2024.04.20, Szombat
Megnyílt a NATO 20 vándorkiállítás Szolnokon

Megnyílt a NATO 20 vándorkiállítás Szolnokon

kormanyhivatal.hu

2019.05.16. 14:27

A Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrumban megrendezett ünnepség a fiatalok megszólítása, s a honvédelem ügyének népszerűsítése jegyében telt.

Hirdetés

 

Országunk és a Magyar Honvédség egyaránt megbecsült tagja a NATO-nak – mondta Szabó István honvédelmi államtitkár a Magyarország 20 éves NATO-tagságát bemutató vándorkiállítás megnyitóján.

Az államtitkár elmondta: az észak-atlanti szövetség 70 éve alakult, Magyarország pedig 1999 márciusában – Lengyelországgal és Csehországgal együtt – csatlakozott a szervezethez. A most megnyílt kiállítás hűen mutatja be az 1994-ben megkezdődött csatlakozási folyamatot – fűzte hozzá, majd kiemelte: sokat tettünk azért, hogy a Magyar Honvédség és az ország fel tudjon készülni a NATO-tagságra, s hazánk sikeres tagja legyen a szövetségnek. E siker letéteményesei azok a katonák, akik ebben a húsz évben felkészülten, elkötelezetten hajtották végre feladataikat, úgy itthon, mint a NATO-missziókban egyaránt – hívta fel a figyelmet.

 

Szabó István szólt arról, hogy már folyik a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, amely során a térség egyik legerősebb, legfelkészültebb haderejének kiképzésére törekszenek. A honvédségnek meg kell felelnie a haza védelme kapcsán támasztott feltételeknek, s azoknak a kihívásoknak is, amelyek a NATO-tagságból következnek – tájékoztatott. Magyarország jelentős mértékben kiveszi részét ezekből a missziókból, jelenleg is mintegy ezer katona szolgál különböző külföldi műveletekben – árulta el az államtitkár. Szabó István fontosnak tartja, hogy növeljék a missziókban való részvételt, hiszen így a katonák tapasztalatait, jártasságát is bővíthetik. Ugyanakkor a fiatalok megszólítása és a honvédelem ügyének népszerűsítése is kiemelt feladat – egészítette ki.

 

A megnyitón Hicsó György, a szakképzési centrum kancellárja elmondta: már évek óta zajlik nálunk a kadétképzés, a közelmúltban pedig megkezdődött a repülőgép-szerelők oktatása is. Szent-Iványi István, a Magyar Atlanti Tanács alelnöke bemutatta a NATO történetét, és felhívta a figyelmet arra, hogy az alapító szerződés 5. cikkelye a mai napig a kollektív védelmet biztosítja. A NATO értelme, hogy megvédje a tagállamai függetlenségét – tette hozzá.

 

A szerdáig látogatható kiállításon szimulátorok, tájékoztató anyagok, katonai- és fegyverbemutató és lézeres TEK pálya is várja a katonai pálya iránt érdeklődőket.

 

A megyei kormányhivatal képviseletében a vándorkiállítás megnyitóján dr. Katona Károly főigazgató vett részt.

(forrás: Kormánymegbízotti Kabinet, honvedelem.hu)

AktuálisSzolnoki Műszaki Szakképzési Centrum NATO 20 vándorkiállításSzolnok