2024.06.21, Péntek

Történelmi útépítések Szolnokon

szolnok.hu

2016.07.09. 08:58

Tavasszal kezdődött, s jövőév tavaszáig, pontosan májusig tart Szolnokon a 4 milliárd forintos útépítési beruházás-sorozat. A Modern Városok Programjának részeként kapott állami támogatásból parkolók, járdák, utak újulnak meg.

Szalay Ferenc polgármesterrel a történelmi nagyságrendű infrastruktúra-fejlesztésről beszélgettek:

- A napokban kezdődik a program legnagyobb volumenű építése, az Ady Endre út teljes felújítása – mondta a polgármester. – A járda építése már több mint egy hónapja megy, most következik az útburkolat. Szakaszosan haladunk, hogy a forgalom elől ne kelljen lezárnunk a város fő ütőerét. Úgy tervezzük, hogy augusztus végére teljesen elkészül az Ady.

Szalay Ferenc szerint a program nem csupán azért jelentős, mert ekkora összeget egyszerre még nem fordíthatott ilyen célra a város.

- A Modern Városok Programjának nagyszerűsége nem csupán abban rejlik, hogy komoly forrásokat kapunk kiemelt fejlesztéseinkhez. Szolnok olyan tervek megvalósításához kapott komoly támogatást, melyek valóban jelentős változást hoznak az itt lakók életébe. Az útépítési beruházásokkal például olyan utakat tudunk felújítani, melyekre egyébként nem lett volna lehetőségünk. Az Ady Endre út a város legforgalmasabb utcája, bizony ráfért már a teljes felújítás.

A Széchenyi városrészben a Szentgyörgyi Albert Általános Iskola előtti buszforduló, az Aranyi Sándor út kapott új burkolatot eddig, de elkészültek a szakemberek a déli ipartelepen a Csaba utcával, vagy a vasút környékén a Bajtárs úttal. A belvárosi övezetben a Dobó út, a Baross út egy szakasza, a József Attila út, valamint a Szapáry út kapott új burkolatot, vagy megújult járdát.

- A Szapáry út egészen remekül sikerült, nagyszerű érzés ott végigsétálni. De még a nagyja előttünk van, hiszen az említet Ady Endre úton túl a Várkonyi téri körforgalomtól a Szántó körút is megújul, mint ahogyan a szandai Kiss János út is, de épül kerékpárút a Vízpart körút mellett is. Sőt, ott lesz a Sebestény körút kinyitása, mely nem ennek a programnak a része ugyan, de egy teljesen új utat teremt az egykori besenyszögi úti magyar laktanya felé. Még idén elindulnak intézményi felújítások, s az előttünk álló évek is igen mozgalmasak lesznek a Véső úti sporttelep és strand felújítása, a Művésztelep és az egykori vár területének rekonstrukciója, a tiszaligeti fürdő építése miatt. S akkor még nem szóltam az M4-es építéséről, s megannyi városi fejlesztésről sem.

A polgármester hozzátette: a történelmi méretű útépítés végeztével nem állnak le az infrastrukturális fejlesztésekkel, mint mondta, egy épülő, modernizálódó városnak elemi érdeke, hogy útjai is jó minőségűek legyenek.

- Köszönjük a lakosság eddigi türelmét, bízom benne, hogy továbbra is partnerként tudunk együttműködni az átmeneti forgalomkorlátozások során – tette hozzá Szalay Ferenc.

forrás: szolnok.hu