2024.04.24, Szerda

1,7 milliárd forint érkezik Mezőtúrra

mezotur.hu

2017.05.17. 14:35

Mezőtúr városa sikeresen pályázott Területi- és Településfejlesztési Operatív Program pályázataira. E témában sajtótájékoztató keretein belül tájékoztatta a lakosságot Boldog István országgyűlési képviselő és Herczeg Zsolt Mezőtúr város polgármestere.

Hirdetés

 

A 2014-2020-as Európai Uniós költségvetési ciklushoz köthető fejlesztések kapcsán Mezőtúr ennél sokkal több forrásra pályázott és reményeink szerint meg is fogja azokat nyerni. Hiszen csak ebben a programban valószínűleg több mint 3 milliárd forint pályázati összeg lesz a mezőtúri fejlesztések összege. Ezen kívül még egyéb EFOP és más Európai Uniós pályázatokon is részt vesz a város. Így elmondhatjuk, hogy 2019-ig várhatóan mintegy 5-6 milliárd forint értékű fejlesztési program érkezik Mezőtúrra. – mondta el Boldog István a sajtótájékoztatón. – Hozzá kell tennem, hogy nem csak az önkormányzat nyert most a TOP pályázatokon, hanem a Mezőtúri Református Egyház is a nagytemplom felújítására majdnem 300 millió forintot. Ilyen mértékű felújítás 50 éve nem volt a templomon. Ez is egy jelentős fejlesztés.

Országgyűlési képviselő úr hozzátette, hogy több milliárd forintról döntött Magyarország Kormánya, a körzetbe több mint 15 milliárd forint érkezik majd.

 

A már beadott 13 pályázatból most 6 darab projekt kapcsán érkezett értesítés a Jász - Nagykun - Szolnok Megyei Államkincstár Igazgatóságától, amely között elutasított pályázat nincs. A munkaügyi paktum pályázatánál már korábban volt eredményhirdetés, itt 322 millió forintot nyertek, melyből járási szinten valósul meg a projekt.

 

Herczeg Zsolt ismertette a nyertes pályázatokat:

– A Zöldváros kialakítása elnevezésű pályázatunk közel 500 millió forint támogatásban részesült, ez a közterületeket tartalmazza, például a Ligeti-tó környékét, az Erzsébet-ligetet, a Katolikus Templom környezetét érinti, valamint a Vadászház felújítása is szerepel benne. A foglalkoztatás és az életminőség javítására 90 millió forintot nyertünk el, ez a bölcsőde fejlesztéséről szól. Ez a felújítás azt is magában foglalja, hogy egy csoportszobával bővítjük a bölcsődénket, a jelenlegi 48 férőhelyről 60 férőhelyre fog emelkedni a befogadó létszám. Ezzel párhuzamosan egy energetikai korszerűsítést is tartalmaz a projekt. Nagy öröm számomra, hogy az idősek ellátása terén is eredményes volt a pályázatunk. Egy másik projektünk arról szól, hogy a Makk József utcában – ahol jelenleg 2 önkormányzati épület áll, ezek bontása után – 60 millió forintból egy új Idősek napközi otthonának építését valósítjuk meg. Ennél a témánál meg kell említeni, hogy az Áchim utcai ingatlan már olyan leromlott állapotban van, hogy ez a beruházás azt az ingatlant fogja kiváltani. A Fenntartható települési közlekedés fejlesztés című projektünk kerékpárút építéséről szól. A kelet-nyugati kerékpárút megépítésére önkormányzatunk 448 162 000 Ft-ot nyert el. Ez a Sugár út végétől a Kossuth térig épül meg. Települési környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztése címet viseli a következő projektünk. Itt mi a belvízrendszerünk korszerűsítését céloztuk meg, amely a Csabai-Wagner utcát és környezetét érinti 277 millió forint összeggel. A hatodik pályázatunk a jelenlegi eredményhirdetések között a Főiskolai konyha felújítását foglalja magába. Ebben az esetben arról van szó, hogy jelenleg a közétkeztetést ellátó konyhánk a Kilián lakótelepen működik. Nemrégiben volt egy ellenőrzés, amely számos hiányosságot tárt fel, amelynek helyreállítása nagyságrendileg 10 millió forintba kerülne. Ezért külön öröm ez a projekt, így a meglévő főiskolai konyha 60 millió forintos felújítása után a közétkeztetést biztosító konyhánk átköltözik majd.

 

Forrás: Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft. / Bodor Márta

 

GazdaságmezőtúrTerületi- és Településfejlesztési Operatív Program