2022.08.19, Péntek
Schanda Tamás: faipari ágazati képzőközpont alakul Jász-Nagykun-Szolnok megyében
Illusztráció, pixabay.com

Schanda Tamás: faipari ágazati képzőközpont alakul Jász-Nagykun-Szolnok megyében

MTI

2021.10.02. 08:30

Jász-Nagykun-Szolnok megyében már a következő tanév kezdetére létrejöhet az első hazai fa- és bútoripari képzőközpont.

Hirdetés

Faipari ágazati képzőközpont alakul Jász-Nagykun-Szolnok megyében - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára közleményben.

Schanda Tamás azt közölte, a kormány a megerősített szakképzési rendszerben is kifejezetten szorgalmazza az intézmények és a diákok leendő munkaadói, a vállalkozások együttműködéseit. A piaci igényekhez igazodó, naprakész tartalmú oktatást szolgálják a cégek bevonásával megalakuló ágazati képzőközpontok. 

A Karcagon és Mezőtúron 275 millió forintból várhatóan jövő őszre elkészülő fejlesztések minőségi fa- és bútoripari elméleti és gyakorlati oktatást tesznek lehetővé a vállalkozások bevonásával.

A projektben egyebek mellett megújítják a duális képzés és a középfokú szakképzés infrastruktúráját, az oktatók továbbképzését is

- tette hozzá.

 

Ösztöndíjat és pályakezdési támogatást is nyújtanak

"A kormány országszerte több mint 7,7 milliárd forinttal támogatja 29 ágazati képzőközpont kialakítását. Azon dolgozunk, hogy a szakképzést választó fiatalok megfelelő tudáshoz és gyakorlathoz jutva sikeresen találják meg helyüket a munkaerőpiacon, vagy léphessenek tovább a felsőoktatásba. A teljes rendszert átláthatóbbá és célszerűbbé tettük, a technikumokban vagy szakképző iskolákban tanulók széles körének az idei tanévtől ösztöndíjat, a végzetteknek pályakezdési támogatást biztosítunk. Régi adósságot törlesztettünk az oktatók bérének korábban példátlan mértékű, átlagosan 30 százalékos megemelésével"

- emelte ki az államtitkár.

Az ágazati képzőközpont több kis- és középvállalkozás által létrehozott nonprofit gazdálkodó szervezet, amelynek tagja lehet a szakképzési centrum is.

A 8-12 fős csoportokban megvalósuló képzésekhez szükséges eszközöket a szakképzési centrum és a cégek közösen biztosítják.

A képzőközpontok így korszerűen felszerelt iskolai tanműhelyekben, megfelelő infrastruktúrával, tapasztalt szakemberekkel készítik fel a diákokat a tisztes keresetet biztosító, eredményes munkavégzésre - áll a közleményben.

Helyi hírekInnovációs és Technológiai MinisztériumJász-Nagykun-Szolnok megyeszakképzésdiákfelsőoktatás