2024.05.23, Csütörtök

Szakmai napot tartott a közfoglalkoztatásról a kormányhivatal

2016.04.06. 11:08

A közfoglalkoztatás aktuális kérdéseiről tartott szakmai napot a Kormányhivatal.

A közfoglalkoztatás aktuális kérdéseiről tartott szakmai napot a Kormányhivatal. A megye közfoglaltatóinak képviselői megtöltötték a Megyeháza dísztermét, hiszen olyan témákkal kapcsolatban hallhattak előadásokat, amelyek elősegítik ilyen irányú tevékenységüket.

A résztvevőket Dr. Kállai Mária köszöntötte. A megyei kormánymegbízott elmondta: a kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy Magyarországon növekedjen a foglalkoztatás, mert az ország önállósága csak egy erős gazdaság megteremtésével érhető el. Az ország gazdasága sokat erősödött az elmúlt években, a foglalkoztatottak száma mára már tartósan 4 millió fölött van.

Azonban az is látszik, hogy nem egyenletesen fejlődnek az egyes régiók. Vannak olyan országrészek, amelyek még nem olyan erősek, hogy mindenkinek piaci alapon biztosítsanak munkalehetőséget, ezért van szükség a közfoglalkoztatásra, amely egy átmeneti munkaforma.

A kormány célul tűzte ki, hogy ország fejlődése elérje azt a fejlettségi szintet, amikor mindenki megtalálhatja a képzettségének megfelelő helyet a munkaerőpiacon. Addig is az államnak lehetőséget kell biztosítania a munkaerőpiacról kiszorulóknak.

A közfoglalkoztatási projektek alapvető célja továbbra is az értékteremtés, a települések önfenntartó képességének erősítése. Erre a megyében kiemelkedő példákat látunk. Tiszaigaron és Tiszaörsön 2015. év I. félévében közfoglalkoztatás alapjain szerveződött szociális szövetkezet kezdte meg működését.

2016-ban országosan 340 milliárd forintot nyújt a kormány közfoglalkoztatásra. A megyénkben 2016. március 31-ig több, mint 16 milliárd forrást biztosított a Belügyminisztérium a programok megvalósításához. Az előző évekhez hasonlóan folytatódnak a járási startmunka programok, az országos közfoglalkoztatási program és a hagyományos hosszabb idejű közfoglalkoztatás is.

Új programként jelent meg megyénkben a hajléktalan országos mintaprogram, mely 11 fő bevonásával 30,6 millió Ft támogatásból valósul meg.

Az útőr programban 30 település vesz részt, melynek keretében 205 főt foglalkoztatnak. Az idén a járási startmunka program keretében átlagosan 5.290 fő foglalkoztatása valósul meg 6,8 milliárd Ft forrásból.

Az országos közfoglalkoztatási programban átlagosan 2.305 fő vesz részt, melyre a Belügyminisztérium 3,2 milliárd Ft forrást biztosított.

Hagyományos, hosszabb idejű közfoglalkoztatás támogatására eddig 5,8 milliárd Ft támogatásból 4.289 fő foglalkoztatására van lehetőség. A megyében közfoglalkoztatásban résztvevők száma 2016. március 31-ig 12.101 fő, és a rendelkezésre álló forrás 16.005.973.900 Ft.

A köszöntő után a közfoglalkoztatást érintő gazdasági bűncselekményekről beszélt dr. Burka Tibor büntetőjogi főügyész-helyettes, majd az élelmiszer előállításával, értékesítésével kapcsolatos jogszabályi háttért mutatta be dr. Széphalmi Éva, a kormányhivatal főosztályvezetője. Lehel Andrásné a Belügyminisztérium főosztályvezetője a közfoglalkoztatás alapján szerveződő szociális szövetkezetek megalakításával kapcsolatban nyújtott tájékoztatást, végül pedig Szabó Béla, a foglalkoztatási osztály felügyelője a területre jellemző munkavédelmi előírások betartásának tapasztalatait foglalta össze.

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)

Galéria

Aktuálisközfoglalkoztatásgazdaságmunkaerő