2024.04.19, Péntek

Mégis megépül a különleges gyár Püspökiben

szoljon.hu

2018.02.19. 17:45

Mégiscsak Tiszapüspökiben kezdi meg működését az az elektronikaihulladék-hasznosító üzem, melyről 2011-ben már megállapodást kötött a település akkori önkormányzata, és a cégvezetők.

Hirdetés

A beruházás ezután évekre megrekedt, egy időben még az is felmerült, mégsem épül meg a gyár…

Egészen idáig így volt. A napokban nem kis meglepetésként érte a helyieket, amikor a korábban kijelölt területen egyszer csak megjelent a beruházást jelző tábla. „Hulladékhasznosító üzem, 2000 kilowatt teljesítményű kiserőmű és kapcsolódó létesítményei” olvasható a felirat a településtől két kilométerre, a volt tehenészeti telep szomszédságában fekvő kéthektáros parcellán.

– A világon egyedülálló technológia szabadalmaztatása és az engedélyek megszerzése sok időt vett igénybe, ezért csúszott ennyit az építkezés – indokolja a hétéves leállást Szlávik Alajos, a cég egyik tulajdonosa.

– A megvásárolt területen lesz egy 3800 négyzetméteres csarnok, illetve egy nyolcszáz négyzetméteres, háromszintes irodaház. Évente 8000 tonna elektronikai hulladékot dolgozunk majd fel, melyet anyagára bontunk, majd kilencvenhat százalékából azzal a bizonyos szabadalmaztatott kémiai eljárással olajat állítunk elő.

 

– Ennek elégetéséből keletkezik a hő és az elektromos áram, melyet értékesíteni tudunk majd. Marad kettő-négy százalék veszélyes hulladék, melyet a településről elszállítunk a veszélyeshulladék-égetőbe. A működés teljesen biztonságos, nem kerül semmi olyan a levegőbe, ami a mai környezetvédelmi előírásoknak nem felel meg – hangsúlyozza a cégvezető.

A település polgármestere pénteken tárgyalt a cégtulajdonossal.

– Számomra eloszlatták a félelmeket, hiszen az engedélyek megszerzéséhez már bizonyítaniuk kellett a hatóságoknak. Nagyon fontos továbbá, hogy a működéstől számított nyolc hónap után a hatóságok újravizsgálják majd azokat a paramétereket, amely alapján megkapták a működéshez szükséges engedélyt.

– Tehát azokat a kétségeket végképp el tudta bennem oszlatni, hogy lenne olyan zavaró körülmény, amely irritálhatja a lakosságot – mondja Bander József polgármester.

– Az üzem a tervek szerint ötven, hatvan, nagyrészt szakképzetlen dolgozónak biztosít majd munkát, emellett a gyár betelepülése iparűzési adót is jelent majd, melyet az államilag nem finanszírozott feladatokra, például az idősek ellátására is tudjuk majd fordítani– tette hozzá a település vezetője.

Az építkezés hivatalosan már elkezdődött, a vállalatnak öt év áll rendelkezésére a kivitelezés befejezéséig. Az üzem engedélye a próbaüzemig szól, ezután újra környezetvédelmi méréseket végeznek a hatóságok, a hulladékfeldolgozó csak ezután kapja meg a végleges működési engedélyt.

Fulladozunk az „e-szemétben”

Használaton kívüli telefonok, laptopok, monitorok, televíziók, elektromos háztartási eszközök. A fejlődő országokban már komoly környezeti és egészségügyi problémákat okoz az elektronikai hulladék, és annak növekvő mennyisége, mindeközben mindennek
a töredékét, csak minden ötödiket hasznosítanak újra – figyelmeztet az ENSZ egyik intézménye.

Az elektronikai hulladék olyan veszélyes anyagokat is tartalmazhat, mint a berillium, a higany, a kadmium, a műanyagok égésének késleltetésére alkalmazott vegyület, a PBDE, és az egyebek mellett rákkeltő méreg, a dioxin. Magyarországon az egy főre jutó
elektronikai hulladék mennyisége valamivel az átlag alatt van, az újrahasznosítás aránya pedig már az ötven százalékot
közelíti a kelet-közép európai régióban.

Forrás: szoljon.hu

AktuálisTiszapüspökiüzemelektronikaihulladék-hasznosító üzemelektronikaihulladékgyártechnológia