2023.09.22, Péntek

Kultúra

Jön a 9. Országos Rajzfilmünnep

2022.10.09

Idén november 18-a és 20-a között 9. alkalommal kerül megszervezésre az Országos Rajzfilmünnep.

Bemutatkoznak a "Korona 20/21" pályázat újszászi alkotói

2021.11.11

A Városi Könyvtárban most az újszászi pályázókat és alkotásaikat mutatják be, köztük a Korona 20/21 pályázatra beadott műveket is.

Törökszentmiklós: rendhagyó módon működik az Ipolyi Közművelődési Központ

2020.12.05

A veszélyhelyzet ismételt kihirdetése ismét nehéz helyzetbe hozta az Ipolyi Közművelődési Központot. Az intézmény - benne természetesen a könyvtár - a Kormányrendelet értelmében zárva tart, de ez nem jelenti azt, hogy a dolgozók tétlenkednek a falak között.

Indul a 2020/21-es színházi évad Szolnokon

2020.08.24

Balázs Péter beszédében megemlítette, hogy a Szigligeti Színház társulata az önkormányzat segítségével minden szempontból kielégítő módon vészelte át a koronavírus-járvány alatti időszakot, és reményét fejezte ki, hogy az idei évadban "visszatalálnak" hozzájuk a nézők, akik a szigorításoknak köszönhetően 300-nál többen nem lehetnek majd az ideiglenes színházteremben.

Végéhez ért a martfűi Városi Könyvtár felnőtt olvasótermének fejlesztése

2020.07.29

Dinamikus, új könyvtári térrel, bővülő tanulási és közösségi funkciókkal hivatalosan is újra megnyitott Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár 2020. július 9-én.

Számos online programot kínálnak a hazai kulturális intézmények a héten

2020.05.18

Számos online programot kínálnak a következő napokban a magyarországi kulturális intézmények: az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) Bajor Gizi-napot tart, a Hagyományok Háza virtuális népművészeti kiállítást nyit, a Debreceni Egyetem online koncertközvetítésekkel jelentkezik, a budapesti Szlovák Intézet pedig jazzkoncertet közvetít az interneten.

Vörösmarty-emlékév - Országos rajzpályázatot hirdettek általános- és középiskolásoknak

2020.03.06

A Vörösmarty Emlékház a Vörösmarty-emlékév keretében országos rajzpályázatot hirdetett Vörösmarty 220 címmel, amelyre a 11-14 és l a 15-18 éves korosztály pályaműveit várják május 8-ig.

Fölszállott a páva - A második középdöntővel folytatódik a műsor pénteken

2019.12.11

A második középdöntővel folytatódik a Fölszállott a páva idei gyerekévada, péntek este ismét tizenkét produkciót láthatnak a nézők, akik a szabadkártya sorsáról is dönthetnek.

Ella Fitzgerald életéről készült zenés dokumentumfilm a mozikban

2019.11.08

Az Ella Fitzgerald: Just One of Those Things címmel, magyar felirattal mozikba kerülő zenés portréfilm már szerda estétől látható Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, emellett Szolnokon, Jászberényben, Szentendrén és Miskolcon is bemutatják a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

Magyar művész nyerte a Berlini Fényfesztivál közönségdíját

2019.10.22

Magyar művész, Fat Heat alkotása nyerte az internetes szavazáson a Berlini Fényfesztivál közönségdíját.

Megnyílt a Megújult Szolnoki Képtár című állandó kiállítás

2019.10.09

A Damjanich János Múzeumban több mint hetven új kép látható a szinte egész első emeletet elfoglaló, több száz alkotást bemutató képtárban.

Öt nagyszínpadi bemutatót tervek a Szolnoki Szigligeti Színház

2019.08.31

Megtartotta évadnyitó társulati ülését Szolnoki Szigligeti Színház, amely öt nagyszínpadi bemutatót tervez az idei évadban az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

Átadták a szolnoki színház épületét a kivitelezőknek

2019.08.05

A terep már a megvalósító szakembereké, a társulat pedig átköltözött az Aba-Novák Agóra Kulturális Központba, hogy a nyári szünet végén már ott láthassák viszont hűséges nézőiket.

Szikszay Tamás „Portrék” című kiállítása látható a Martfű Városi Művelődési Központban

2019.07.17

Martfű 30 éve város. Ebből az alkalomból indította a kulturális intézmény azt a sorozatát, amelyben a vizuális kultúra területén dolgozó, tehetséges martfűi alkotókat mutatja be.

Tiszafüredi Halasnapok júliusban három napon át

2019.06.24

Több tízezer érdeklődőt várnak a július 12. és 14. között zajló, a város önkormányzata által szervezett Tiszafüredi Halasnapokra, amelyen többek között karnevál, koncertek, főzőverseny, légi bemutató szerepel a programok között - közölte Kerekes Sándor sajtókapcsolatokért felelős munkatárs az MTI-vel.

Három különböző kor leleteire bukkantak Törökszentmiklós határában

2022.08.28

M4-es gyorsforgalmi utat építtető NIF Zrt. megbízásából a június végén kezdődött ásatáson az országban eddig páratlan leletegyüttest találtak.

A csapodár madárka - bemutató a Nyári Színházban

2021.08.08

Az előadást a Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész színházi rendező, Csiszár Imre állítja színpadra.

Latorcai Csaba államtitkár állami kitüntetéseket adott át - A kitüntetettek névsora

2020.10.26

A köztársasági elnök megbízásából állami kitüntetéseket adtak át hétfőn.

Második világháborús brit és német vadászrepülőgép a Reptárban Szolnokon

2020.08.01

Első alkalommal Magyarországon a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban (RepTár) tekinthető meg csütörtöktől a második világháborúban egymás ellen harcoló két vadászrepülőgép, a brit Spitfire és a német Messerschmitt.

Rendhagyó évad után már a következőre készül a Szigligeti Színház

2020.06.15

Sikerült egyben tartani a társulatot – utalt a lezáruló színházi évadra Balázs Péter igazgató a Szigligeti Színház évadzáró ülésén pénteken az Agórában. A pandémia az élet sok területét érintette, a kulturális élet gyakorlatilag leállt, számos előadás maradt el.

Szolnoki történetekkel teli novelláskötet jelent meg

2020.05.06

A kiadványban szereplő minden novellának van valóságalapja és az összes történet kötődik valamilyen módon Szolnokhoz, egy házhoz, egy megtörtént eseményhez, egy egykor valóban létező személyhez vagy a szerzőhöz.

Vannak még szabad helyek A régi nyár operett előadásaiban

2020.01.15

Az előadás rendezője Balázs Péter. Főbb szerepekben:  Kertész Marcella, Kautzky Armand, Dósa Mátyás, Gyöngyössy Katalin.

Filharmónia bérletsorozat kiváló művészekkel Martfűn, a Városi Művelődési Központban

2019.11.21

December 5-én Boros Misi zongoraestjére, február 12-én Miklósa Erika és Horváth István harmonikaművész közös hangversenyére, április 22-én a Jazzation Énekegyüttes koncertjére várjuk vendégeinket.

Tizenkilenc megye 19 települése a januári Pajtaszínházi Szemlén

2019.10.31

Tizenkilenc megye 19 települése képviselteti magát a januári Pajtaszínházi Szemlén, amelyen immár ötödik alkalommal mutatkozhatnak be a vidéki színházi körök, csoportok, amatőr társulatok - mondta el Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a program szakmai koordinátora szerdán az M1 aktuális csatornán.

Az egri teátrumban folytatja munkáját a szolnoki színház eddigi művészeti vezetője

2019.10.18

Az egri Gárdonyi Géza Színházban folytatja munkáját művészeti vezetőként Kiss József színész, rendező, drámaíró, aki korábban a szolnoki Szigligeti Színházban dolgozott.

Mága Zoltán folytatja jótékonysági koncertsorozatát

2019.09.14

A Liszt-díjas hegedűművész magyarországi és határon túli települések templomaiban lép fel, Tiszafüreden és Karcagon szeptember 29-én, majd október 11-én Szolnokon kápráztatja el a közönségét.

Több tízezer lelet került elő az egykori szolnoki várnál a feltárás során

2019.08.29

Több tízezer lelet került elő az egykori szolnoki vár területén, azaz a Szolnoki Művésztelepen a 2017 októberben kezdődött és a közelmúltban lezárult régészeti feltáráson - közölte a feltárásvezető régész kedden a helyszínen tartott beszámolón.

Idén is ott vannak a rendőrök a mezőtúri East Festen

2019.07.24

Tegnap nyiotta meg kapuit, és egészen vasárnapig várja a bulizni vágyókat Jász-Nagykun-Szolnok Megye egyik legnagyobb könnyűzenei fesztiválja az East Fest.

Gasztro- és kultúrfesztivált rendeznek Törökszentmiklóson

2019.07.02

A két napos fesztiválon főzőversenyre is sor kerül, valamint fellép a Bohemian Betyars és a Dupla Kávé is.

Pazar programkínálat a szolnoki múzeumok éjszakáján

2019.06.17

Idén 17. alkalommal kerül megrendezésre a Múzeumok Éjszakája országos programsorozat, az eseményre természetesen Szolnok is nagyszerű programokkal készül. A részletekről Szabó István alpolgármester és Tapasztó Ildikó, a polgármesteri hivatal Oktatási, Kulturális és Sport Osztályának vezetője beszélt a hétfői sajtótájékoztatón.