2024.09.19, Csütörtök
Kortárs szobrok népesítik majd be a Tisza-partot
Fotók: Szalay Ferenc facebook oldal

Kortárs szobrok népesítik majd be a Tisza-partot

MTI

2024.09.15. 10:52

Elhelyezték a Szolnokon az első alkotást.

Kortárs szoborparkot alakítanak ki a szolnoki Tisza-parton; az első alkotást, Gilly Tamás Barcsay-díjas szobrászművész Család-fa című szobrát már felavatták a Verseghy parkban.

A Szolnoki Művésztelep alkotói népesítik be alkotásaikkal a parkot

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere a szobor leleplezése után arról beszélt, hogy a szoborpark folyamatosan bővülő műegyüttese a Szolnoki Művésztelepen évente megrendezendő Szolnoki Bronzszobrászati Szimpóziumon készülő műalkotásokból kerül majd ki. Hozzátette: a város kulturális élete "színes és rengeteg emberhez szól". Kitért arra is, hogy a városban régi emblematikus épületeket újítottak fel, rehabilitálták az egykori Tüdőkórház területét, megújult a régi Indóház és a Szolnoki Művésztelep is. Megemlítette, hogy a gyaloghíd megépülése óta a Tisza-part megtelt élettel.

 

 

Különleges technikákkal is dolgoznak az alkotók

Képíró Ágnes, a Damjanich János Múzeum művészettörténésze méltatta Gilly Tamás munkásságát és a felavatott szobrot, amely a 2014-ben indult Szolnoki Bronzszobrászati Szimpóziumon készült Szolnok önkormányzatának támogatásával. Az alkotó bemutatása során megemlítette azt is, hogy Gilly Tamás a szimpózium egyik folyamatosan visszatérő tagja. Hozzátette: a művésztelep bronzöntő műhelyében az ősi viaszveszejtéses eljárás technikáját alkalmazzák. Szolnok pártfogója annak, hogy autonóm művészeti alkotások kerüljenek a közterekre - jelentette ki.

 

 

Generációknak üzenő alkotás

A Család-fa című alkotást 2021-ben állították ki a szolnoki Damjanich János Múzeumban, bár köztéri céllal jött létre - mondta. Az alkotás egy „absztrahált családfa”. A közelmúltat kifejező felső részen három egymás fölött álló kereszt- vagy faalakzatot lehet látni, amely három generációt fejez ki. Az alsó rész, a nagy, hegyalakú, palástot idéző forma, a régmúltat jelképezi - mutatta be a szobrot.

KultúraSzolnok városakortárs szoborpark