2020.06.03, Szerda

Kultúra

Május közepéig lehet nevezni a Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválra

2017.02.13

Május 20-ig várják a nevezéseket az idei Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválra, amelyet október 12. és 15. között rendeznek meg a szolnoki Tisza Moziban.

Két Stradivari-hangszer is hallható lesz a szolnoki szimfonikusok koncertjén

2017.02.06

Egy Stradivari-cselló és egy Stradivari-hegedű hangja is hallható lesz a Szolnoki Szimfonikusok Arcok című hangversenyén február 6-án, hétfőn, a Tisza-parti város Aba-Novák Agóra Kulturális Központjában, a koncerten Baráti Kristóf Liszt-díjas hegedűművész és Várdai István Liszt-díjas csellista is fellép.

Festményei a haza és természet szeretetéről árulkodnak

2017.01.27

Jancsovicsné Bakosi Mária festményeiből nyílt kiállítás a törökszentmiklósi Markóczy Félix kiállító teremben. A tárlat 2017. február 15-ig látogatható.

Színes programokkal készülnek a megyében a Magyar Kultúra Napjára

2017.01.18

Gálaműsorral, kiállításokkal, szavalóversennyel, rajzpályázattal, könyvbemutatóval teszik emlékezetessé a magyar kultúra napját Jász-Nagykun-Szolnok megyében a közművelődési intézmények.

Újévi tánckoncert Szolnokon

2017.01.09

Vérpezsdítő latin ritmusokkal, remekbe szabott tánckoreográfiákkal és fülbemászó dallamokkal köszöntötte a Szolnoki Szimfonikus Zenekar az újesztendőt.

Nincsen karácsony Diótörő nélkül

2016.12.24

Pjotr Iljics Csajkovszkij balettjét a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei és hallgatói mutatták be Szolnokon az Agórában, a két előadás egyikére rászoruló gyermekek kaptak meghívást.

Bálint Lajos-vándorgyűrűt kapott a Szigligeti művészeti titkára

2016.12.13

A Bálint Lajos-vándorgyűrűt Farkas Irénnek, a szolnoki Szigligeti Színház művészeti titkárának adta át Keszég László, a Magyar Színházi Társaság elnöke.

Kazah Kulturális Est

2016.12.05

Kazah Köztársaság függetlenségének 25. évfordulója alkalmából a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat és a Kazah Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége kulturális estet rendez 2016. december 10-én 17.00 órai kezdettel a Megyeháza dísztermében.

Kisújszállás is állomása a Ghymes karácsonyi turnéjának

2016.11.25

Mennyből az angyal címmel új karácsonyi lemezt készített a Ghymes. A népszerű világzenei együttes pénteken Kiskunmajsán kezdi tizennégy állomásos karácsonyi koncertsorozatát, amely december 28-án a budapesti Szent István Bazilikában zárul. Kisújszálláson december 17-én 18 órakor a Vigadóban lépnek fel. A koncerten a Phoenix kórus, valamint a Kossuth Lajos Baptista Általános Iskola énekkara közreműködik.

Négy kiemelt program a héten a szolnoki Damjanich János Múzeumban

2016.11.09

A magyar tudósok nemzetközi eredményeiről és a "fémkeresőzés" áldásos és káros régészeti következményeiről is hallhatnak az érdeklődők a héten a szolnoki Damjanich János Múzeumban, amely csütörtöktől szombatig négy kiemelt programmal, köztük a Tanárok éjszakájával és Márton-napi rendezvénnyel is várja a közönséget.

Klebelsberg Kuno-hetet rendeznek tárlatokkal és koncertekkel

2016.11.07

Idén is megrendezik a Klebelsberg Kuno Hét elnevezésű programsorozatot, amelyen november 9. és 16. között tárlatokkal, koncertekkel, gálaműsorral és színházi előadással várják a közönséget a Klebelsberg Kultúrkúriában.

Elhunyt Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester

2016.11.07

Életének hatvanötödik évében vasárnap délután elhunyt Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett zongoraművész, karmester, zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója - közölte a Nemzeti Filharmonikus Zenekar az MTI-vel.

Hamarosan láthatjuk az Oscar díjas Zsigmond Vilmos portréfilmjét

2016.10.25

A szolnoki Tiszapart Moziban is látható lesz az Oscar-díjas operatőr pályáját feldolgozó Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal című francia film, amely az idei cannes-i fesztiválon debütált.

Tenk László kapta az életműdíjat

2016.10.16

Az áldozat szabadsága– a Szolnoki Képzőművészeti Társaság kiállítása 2016 című tárlat ünnepélyes megnyitóját és díjátadóját tartották szombaton este a Szolnoki Galériában. A hagyományosan a Magyar Festészet Napja rendezvénysorozathoz kapcsolódó tárlat idén az 1956-os forradalom-és szabadságharc 60. évfordulójának állít emléket tematikájával.

A hülyeségnek nincs határa - Szabadulószobák éjszakája 2o16 október 28

2016.10.14

2016. október 28-án a szabadulószobáké a péntek éjszaka. Idén immáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre az esemény. Ezen a napon országszerte hosszabbított nyitva tartással, és 50% kedvezménnyel játszhat minden érdeklődő számos budapesti és vidéki helyszínen. A Szabadulószobák éjszakája a baráti társaságoktól, a családokig vár minden érdeklődőt, aki szeret játszani, kedveli a rejtélyeket, a krimiket, és a logikai feladatokat.

Idén is megrendezték az Ádámok és Évák Ünnepét

2017.02.10

A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is fergeteges hangulat jellemezte az Ádámok és Évák Ünnepét. Diákok, pedagógusok és szülők fogtak össze színházi szakemberekkel és megalkották a közös produkciókat. A szolnoki középiskolásoknak szervezett színpadi vetélkedőt a Szolnoki Szigligeti Színházban rendezték meg, immár nyolcadik alkalommal.

Népek meséit állítják színpadra a szolnoki diákok

2017.02.05

Nyolc esztendővel ezelőtt, 2010-ben Az ember tragédiáját adták elő a diákszínészek a Szigligeti Színházban. Ezzel indult útjára, a ma már országos sikert arató Ádámok és Évák ünnepe. A szolnoki teátrum idén ismét útjára indította színjátszó versenyét. Tizennégy színjátszó csoport áll majd színpadra február 8-án. Az ember tragédiája, a bibliai történetek és a regék, mondák, népmesék után ezúttal népek meséit dolgozzák fel.

70 éves a Tisza Táncegyüttes

2017.01.26

Február 26-án gálaműsor keretében köszöntik a jubiláló táncosokat a Tiszaligeti Sportcsarnokban. Belépőjegyek már kaphatóak Aba-Novák Kulturális Központ aulájában.

Csudavilág és Varázskendő a színpadon

2017.01.10

A szolnoki Szigligeti Színház Szín-Mű-Hely-ében javában folynak egyszerre két darab próbái. Mind a kettőt ugyanaz a személy rendezi, Jankovics Anna, aki játszik is mindkettőben, és mindkét darabban ugyanazzal a két kedves kollégával: Horváth Gáborral és Ónodi Gáborral.

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar szombaton köszönti az új esztendőt

2017.01.03

A szimfonikus zenekar hatodik alkalommal rendezi meg 2017. január 7-én 19 órától a szolnoki Városi Sportcsarnokban újévköszöntő tánckoncertjét. A már hagyománnyá vált koncerten a közönség komolyzenei kompozíciókra született koreográfiákat is láthat a legnagyobb hazai táncegyüttesek előadásában.

Remekeltek a jászságiak a Fölszállott a páva döntőjében

2016.12.17

A péntek esti népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor döntőjében a jászfényszarui Horváth Áron hangszeres szólisták kategóriában aratott sikert. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának különdíját, a legjobb hazai nemzetiségi produkciójának járó 1 millió forintos különdíjat Makula Zoltán jászberényi szólótáncos érdemelte ki, az OTP Bank különdíját pedig a Jászság Gyermek Néptáncegyüttes kapta.

Mesés kazah est a Megyeházán

2016.12.12

A fellépő művészek egy órás mesés utazásra vitték el a résztvevőket a kazah népzene, néptánc és a dallamok világába.

Generációk táncoltak a színpadon

2016.11.28

Immár kilencedik alkalommal rendezték meg az Itt-Honi Népzenei és Néptánctalálkozót a megyeszékhelyen. A szolnoki Agóra színházterme ezúttal is megtelt a műfaj kedvelőivel, családtagokkal.

Vidám ajándékötletek az év végére

2016.11.15

2016-ban állítólag már újra annyit költünk (feleslegesen) karácsonyra, mint 2006-ban. Hurrá! Ha már tudatosította, hogy az elmúlt tíz évben letudta az "ócska" karácsonyi ajándékait, akkor végre költsön teljesen felesleges, de akár egy életre szóló ajándékokra, amivel nő és férfiismerőseit meglepheti.

Képzelt beteg: Jászberényben is nevettek Arganon

2016.11.08

Jászberényben, a Lehel Film-Színházban lépett színpadra a salgótarjáni Zenthe Ferenc társulat szombat este, ez alkalommal a Képzelt beteg című Moliére-komédiával.

Szovjetunióba hurcoltak emlékéve - Emlékművet és emléktáblákat avattak Kőtelken

2016.11.07

Mindenki számára természetes nemzeti minimum legyen a gulágra hurcolt áldozatokra, az ötvenhatos hősökre és a magyar katonákra mint hősökre való emlékezés - szólított fel az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnap a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kőteleken.

Székesfehérvár és Szolnok is befogadta a 3. Magyar Filmhetet

2016.11.02

Jövőre is megrendezi és országos megjelenésű tematikus programsorozattá terjeszti ki a Magyar Filmhetet a Magyar Filmakadémia a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával. Hat kategóriában december végéig lehet jelentkezni.

Csodás táncprodukció a színházban

2016.10.18

Az ’56 Egy nép kiáltott című táncjáték országos turnéja tegnap Szolnokra érkezett. Több, mint száz táncos részvételével felejthetetlen előadást láthatott hétfőn este a Szigligeti Színház közönsége.

Holnap a Képzőmű­vé­szet Ünnepe lesz Szol­no­kon

2016.10.14

Immár tizenötödik alkalommal rendezik meg a magyar festészet napjának programsorozatát. A központi helyszín ezúttal Esztergom, de számos rendezvény lesz Újbudán és Szolnokon is.

Varsóban tartották Sopsits Árpád A martfűi rém című filmjének világpremierjét

2016.10.12

A martfűi rém valós eseményeken alapul. 1957-ben brutálisan megöltek egy nőt Martfűn. A gyilkosságért elítéltek egy férfit, pár évvel később azonban újra megrázó halálesetek történtek. Egy frissen végzett ügyész rájön, hogy a börtönben ártatlan ember bűnhődik, ám az 1956-os forradalom utáni politikai tébolyban nehéz megtalálni az összefüggéseket és újra felvenni a nyomozás fonalát.