2018.07.19, Csütörtök

Hirdetés

Jászok is bemutatkoznak a Magyar Nemzeti Értékek Napján
Alapítvány Jásztánc facebook

Jászok is bemutatkoznak a Magyar Nemzeti Értékek Napján

nminkft.hu

2017.09.08. 12:44

Szeptember 9-én 17.05-17.20-ig a Jásztánc Alapítvány Jászsági táncokat ad elő.

Hirdetés

2017. szeptember 9-én Budapesten, a Szent István Bazilika előtti téren a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége, valamint az NMI Művelődési Intézet együttműködésében, több ágazat összefogásával valósul meg a III. Magyar Értékek Napja. A programsorozat szépen példázza a közös értékeink iránt érzett felelősség mozgósító erejét, hiszen a III. Magyar Értékek Napja 19 megye és 6 határon túli régió, valamint közel 600 közreműködő, fellépő részvételével zajlik: a 10 órányi kulturális program mellett 30 kiállítói pavilon, valamint 26 kézműves foglalkozás és interaktív mesterségbemutató gondoskodik a színvonalas kikapcsolódásról.

Az egész napos rendezvény keretében az előző két – 2013-ban és 2015-ben rendezett – Magyar Értékek Napja hagyományaihoz híven a Kárpát-medence szellemi és tárgyi kulturális örökségének legjavával találkozhat a látogató. A nagyszabású, értékorientált esemény lehetőséget teremt a megyékben és a külhoni magyarlakta régiókban fellelhető, egy-egy térség kultúráját fémjelző értékek, hagyományok és alkotások bemutatására.

 

A Jásztánc Alapítvány célja a paraszti tánc- és zenei folklór hagyományainak felkutatása, ápolása, a táncos szokások, népviseletek, néphagyományok megőrzése az utókor számára, valamint a néptánc népszerűsítése, nemzeti hagyományaink megismertetése hazai és külföldi rendezvényeken egyaránt. A tánc- és énektanulás mellett kézműves foglalkozások is tarkítják a tevékenységüket. A foglakozások fő vonulata szintén a jászok és kunok jellegzetes népművészetének bemutatása. Emellett a népművészet népszerűsítése, tananyagokba való bevonása, a természetes anyagok megismertetése is fontos a fiatal nemzedék számára.

 

Az eseménynek különös méltóságot ad, hogy délben a megyék egy-egy jellegzetes mezőgazdasági terményét ökumenikus szertartás keretében áldják és szentelik meg.

Az esti ünnepi szentmisét követően, az egész napos rendezvény megkoronázásaként a Szent István Bazilikában a nap szellemiségéhez illeszkedő, ünnepélyes kórus- és orgonahangverseny várja az érdeklődőket a Magyar Rádió Gyermekkórusa és Virágh András Liszt Ferenc-díjas orgonaművész, Érdemes Művész közreműködésével.

A III. Magyar Értékek Napja minden programeleme ingyenesen látogatható.

Részletes program

Programfüzet

Jásztánc AlapítványIII. Magyar Értékek NapjaJászsági tánc