2024.03.29, Péntek

A reformáció 500 éves évfordulója tiszteletére kiállítás nyílt a megyeszékhelyen

kormanyhivatal.hu

2017.06.13. 09:47

„Az 500 éves protestantizmus Jász-Nagykun-Szolnok megyében” címmel nyílt kiállítás a szolnoki Galériában. A tárlat anyaga a Damjanich János Múzeum és megyei gyülekezetek közös munkája eredményeképpen több éves előkészítés után állt össze, amely átfogó képet nyújt a megyei protestánsok életéről.

Hirdetés

 

A szervezők célja az volt, hogy bemutassák az 500 éves protestantizmust Jász-Nagykun-Szolnok megyében a ránk maradt tárgyak tükrében. Hogyan hatja át a hit az emberi élet sorsfordító eseményeit, az ünnepeket és hétköznapokat, viseletet vagy akár a lakáskultúrát? Miként változtak az idők folyamán a szertartások kellékei?

 

 

Dr. Kállai Mária megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy 500 év történelmi távlatból már látható, hogy a reformáció a magyarságnak olyan nemzeti kincset adott, amely felekezetre való tekintet nélkül mindenkié. Pótolhatatlan hatást váltott ki a magyar nyelvű kultúra elterjedésében, hiszen a protestáns gyülekezetek istentiszteletei a latin helyett már magyar nyelven zajlottak. A reformáció hívei fölismerték a nyomtatott betű fontosságát, amely előmozdította a nyomdák alapítását.

A reformáció új mederbe terelte a népoktatást, megjelentek a magyar nyelvű bibliafordítások és teológiai írások. Ebben az időszakban vetették meg az alapjait azoknak a híres református kollégiumoknak, amelyek évszázadokon át a környék szellemi életének központjai voltak. A reformáció a közösségi szolgálat részének tekintette az oktatást és a tudományok művelését, amely elsősorban a kollégiumok falai között öltött testet.

 

A reformáció a szív reformációja egy magunkba nézés is, mert ha ezt nem tesszük meg, akkor nem lesz erőnk a teljes megújulásra. A reformáció lehetőséget ad nekünk arra is, hogy visszataláljunk a „személyességhez” egy olyan korban, amely a digitális eszközök révén szinte megfosztja az embert önmagától, személytelenné teszi -tette hozzá a megyei kormánymegbízott.

Dr. Szabó József református lelkész, művészettörténész a megyei protestantizmus örökségéről beszélt, kiemelve a több évszázados tárgyak jelentőségét. A tárlat anyaga a Damjanich János múzeum és megyei gyülekezetek közös munkája eredményeképpen több éves előkészítés után állt össze, amely átfogó képet nyújt a megyei protestánsok életéről.

 

Benedek Csaba a múzeum munkatársa tárlatvezetés keretében mutatta be a kiállításon látható eszközöket, tárgyakat és beszélt a reformátusok és evangélikusok hitéletét jellemző fontosabb szokásokról is.

KultúraSzolnokSzolnoki GalériaReformáció500Az 500 éves protestantizmus Jász-Nagykun-Szolnok megyében