2024.10.18, Péntek
Harmincnégy ország csapata indul Szolnokon az ejtőernyős vb-n
Fotó: MTI/Mészáros János

Harmincnégy ország csapata indul Szolnokon az ejtőernyős vb-n

MTI

2024.05.28. 08:00

Harmincnégy ország válogatottja jelezte részvételét a 46. CISM katonai ejtőernyős világbajnokságon, amelyet július 2. és 13. között rendeznek Szolnokon.

A rangos esemény házigazdája az MH Kiss József 86.Helikopterdandár lesz - jelentette be Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár dandárparancsnoka pénteken a Szolnok-Szandaszőlős Sportrepülőtéren tartott sajtótájékoztatón.

 

Szolnok, 2024. május 24. A magyar ejtőernyős csapat tagjai a 46. CISM katonai ejtőernyős világbajnokságról tartott sajtótájékoztató előtt a Szolnok-Szandaszőlős Sportrepülőtéren 2024. május 24-én. Harmincnégy ország válogatottja jelezte részvételét az ejtőernyős világbajnokságon, amelyet július 2. és 13. között rendeznek Szolnokon. MTI/Mészáros János

 

Csaknem harminckilenc ország képviselőit várják Szolnokra

Elmondta: egyes országokból versenybírók is érkeznek, így velük számolva csaknem harminckilenc ország képviselőit várják Szolnokra. Hozzátette: a világbajnokság meghatározó jelentőséggel bír ez évben a Magyar Honvédség, a magyar haderő életében. Kiemelte: nagy megtiszteltetés, hogy a Nemzetközi Katonai Sporttanács hazánknak ítélte a világbajnokság rendezésének jogát, hiszen 2018-ban már megrendezték a vb-t Szolnokon.

A világbajnokság helyszínének kiválasztásakor meghatározó volt az a sikersorozat, amelynek eredményeként a magyar katonai ejtőernyős válogatott tagjait a világ legjobbjai között tartják számon - fűzte hozzá. Hosszú évek óta dobogós helyezéseket érnek el minden versenyen, 2016-ban pedig Oroszországból a magyar ejtőernyőzés történetének első világbajnoki aranyérmét is hazahozták - mondta.

"Ezért büszkének kell lenni rájuk, a Magyar Honvédségre és az ejtőernyős képességre"- emelte ki.

Bali Tamás bemutatta az ejtőernyős csapatot, amelynek kapitánya Bánszki Tamás százados, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár ejtőernyős kiszolgáló csoportjának parancsnoka. A csapat tagjai az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál szolgáló Hirschler Gábor zászlós, Varga Tamás zászlós; Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós, az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezredtől és az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál szolgáló Gőgös Péter zászlós.

 

Szolnok, 2024. május 24. Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár dandárparancsnoka (k) sajtótájékoztatót tart a 46. CISM katonai ejtőernyős világbajnokságról a Szolnok-Szandaszőlős Sportrepülőtéren 2024. május 24-én. Harmincnégy ország válogatottja jelezte részvételét az ejtőernyős világbajnokságon, amelyet július 2. és 13. között rendeznek Szolnokon. MTI/Mészáros János

 

Július 4-től 11-ig tartanak az ejtőernyős versenyszámok

Bali Tamás elmondta: július 2-án érkeznek a csapatok, július 3-án a szolnoki Hild téren lesz a megnyitó ünnepség, majd aznap délután már megkezdődnek a bemelegítő ugrások. Július 4-től 11-ig tartanak az ejtőernyős versenyszámok, amelyeket bárki térítésmentesen megtekinthet a Szolnok-Szandaszőlős Sportrepülőtéren.

A versenyszámok között lesz egyéni illetve csapat célbaugrás, stílusugrás, egyéni, illetve csapat összetett verseny, formaugrás - sorolta.

A stílusugrás versenyszámot a szolnoki helikopterdandár repülőterén fogják megszervezni - fűzte hozzá. A szandaszőlősi helyszínről szállnak fel a repülő eszközök, illetve ott alakítják ki a célbaugró versenynek a földetérési pontot, a versenyszabályzatnak megfelelő méretű és vastagságú szivaccsal, valamint az értékelő platformmal, a speciális szenzorokkal, amelyek az értékelő software-hez csatlakoznak. A versenyt az MH Kiss József 86. helikopterdandár H145M és H225M helikopterével bonyolítják le - közölte. Hangsúlyozta: a verseny súlyát mutatja, hogy a Nemzetközi Katonai Sporttanács (CISM) elnöke a helyszínen lesz a verseny teljes időtartama alatt.

Bánszki Tamás elmondta: megkezdték a felkészülési ugrásokat a világbajnokságra, amelyek 95 százalékát már sikerült teljesíteniük. Jövő hét szerdán kezdik a versenyszezont, Franciaországba utaznak a célbaugró világkupa sorozat első fordulójára. Júniusban folytatódik a világkupa, majd a világbajnokság következik. A leglátványosabb versenyszámnak a célbaugrást nevezte, hozzátéve: "ebben vagyunk jók mi magyarok és ebben igyekszünk majd szép eredményt elérni és felállni a dobogóra".

Helyi hírekMH Kiss József 86.HelikopterdandárSzolnok Helikopter Bázisejtőernyő