2024.03.28, Csütörtök

Ma kezdődik a Szolnok Masterclass nemzetközi karmester és karnagykurzus

mti

2017.06.06. 10:54

A nemzetközi karnagykurzust Izaki Maszahiro, a Szolnoki Szimfonikusok főzeneigazgatója, a karmesterkurzust Alpaslan Ertüngealp vezeti Martfűn.

Hirdetés

Kedden kezdődik a Szolnok Masterclass nemzetközi karmester és karnagy mesterkurzus, amelynek részeként Tisza-tavi templomi hangversenysorozat is várja a közönséget.


A mesterkurzushoz kapcsolódó ingyenes templomi hangversenyek Martfűn, Törökszentmiklóson, Tiszaigaron, Tiszaderzsen, Tiszaszőlősön, Tiszaszentimrén és Kunmadarason szólalnak meg június 11. és 18. között a Kodály-emlékév és a reformáció 500. évfordulója alkalmából. 

A kurzust két nagyszabású gálakoncert zárja, június 17-én Szolnokon és június 18-án Budapesten a MomKultban, utóbbi a MomKult KLASSZ.BENT ingyenes zenei program részeként.

 

A szolnoki jótékonysági koncert bevételét a szervező Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. a közelmúltban leégett Tiszavárkonyi Alkotóház újjáépítésére ajánlja föl. A rendezvény szünetében aukciót rendeznek, amelyen a Szolnoki Művésztelep művészeinek alkotásait, többek között Verebes György Munkácsy-díjas festőművész kifejezetten e célra készített festményét is árverésre bocsátják. Az aukción befolyó összeget szintén az alkotóház rekonstrukciójára fordítják.

 

A budapesti gálán a mesterkurzus kiemelkedő résztvevői vezénylik a Szolnoki Szimfonikusokat, a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórust és a debreceni Kodály Kórust. A hangversenyen elhangzik egyebek mellett Beethoven II. szimfóniája, Mendelssohn V. szimfóniája és Csajkovszkij IV. szimfóniája.

 

A projectet a Szolnoki Szimfonikusok rendezik a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus és a debreceni Kodály Kórus közreműködésével. A Szolnok Masterclass fővédnöke Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, védnöke Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

KultúraMartfűSzolnoki SzimfonikusokSzolnok Masterclass