2024.04.26, Péntek

Kultúra

Bálint Lajos-vándorgyűrűt kapott a Szigligeti művészeti titkára

2016.12.13

A Bálint Lajos-vándorgyűrűt Farkas Irénnek, a szolnoki Szigligeti Színház művészeti titkárának adta át Keszég László, a Magyar Színházi Társaság elnöke.

Kazah Kulturális Est

2016.12.05

Kazah Köztársaság függetlenségének 25. évfordulója alkalmából a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat és a Kazah Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége kulturális estet rendez 2016. december 10-én 17.00 órai kezdettel a Megyeháza dísztermében.

Kisújszállás is állomása a Ghymes karácsonyi turnéjának

2016.11.25

Mennyből az angyal címmel új karácsonyi lemezt készített a Ghymes. A népszerű világzenei együttes pénteken Kiskunmajsán kezdi tizennégy állomásos karácsonyi koncertsorozatát, amely december 28-án a budapesti Szent István Bazilikában zárul. Kisújszálláson december 17-én 18 órakor a Vigadóban lépnek fel. A koncerten a Phoenix kórus, valamint a Kossuth Lajos Baptista Általános Iskola énekkara közreműködik.

Négy kiemelt program a héten a szolnoki Damjanich János Múzeumban

2016.11.09

A magyar tudósok nemzetközi eredményeiről és a "fémkeresőzés" áldásos és káros régészeti következményeiről is hallhatnak az érdeklődők a héten a szolnoki Damjanich János Múzeumban, amely csütörtöktől szombatig négy kiemelt programmal, köztük a Tanárok éjszakájával és Márton-napi rendezvénnyel is várja a közönséget.

Klebelsberg Kuno-hetet rendeznek tárlatokkal és koncertekkel

2016.11.07

Idén is megrendezik a Klebelsberg Kuno Hét elnevezésű programsorozatot, amelyen november 9. és 16. között tárlatokkal, koncertekkel, gálaműsorral és színházi előadással várják a közönséget a Klebelsberg Kultúrkúriában.

Elhunyt Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester

2016.11.07

Életének hatvanötödik évében vasárnap délután elhunyt Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett zongoraművész, karmester, zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója - közölte a Nemzeti Filharmonikus Zenekar az MTI-vel.

Hamarosan láthatjuk az Oscar díjas Zsigmond Vilmos portréfilmjét

2016.10.25

A szolnoki Tiszapart Moziban is látható lesz az Oscar-díjas operatőr pályáját feldolgozó Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal című francia film, amely az idei cannes-i fesztiválon debütált.

Tenk László kapta az életműdíjat

2016.10.16

Az áldozat szabadsága– a Szolnoki Képzőművészeti Társaság kiállítása 2016 című tárlat ünnepélyes megnyitóját és díjátadóját tartották szombaton este a Szolnoki Galériában. A hagyományosan a Magyar Festészet Napja rendezvénysorozathoz kapcsolódó tárlat idén az 1956-os forradalom-és szabadságharc 60. évfordulójának állít emléket tematikájával.

A hülyeségnek nincs határa - Szabadulószobák éjszakája 2o16 október 28

2016.10.14

2016. október 28-án a szabadulószobáké a péntek éjszaka. Idén immáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre az esemény. Ezen a napon országszerte hosszabbított nyitva tartással, és 50% kedvezménnyel játszhat minden érdeklődő számos budapesti és vidéki helyszínen. A Szabadulószobák éjszakája a baráti társaságoktól, a családokig vár minden érdeklődőt, aki szeret játszani, kedveli a rejtélyeket, a krimiket, és a logikai feladatokat.

Huszonöt kísérőprogram a hatvanegy versenyfilm mellett a szolnoki képzőművészeti filmfesztiválon

2016.10.11

Huszonöt, filmhez és képzőművészethez kapcsolódó kísérőprogram is várja a résztvevőket október 12. és 15. között a nemzetközi képzőművészeti filmfesztiválon Szolnokon, ahol tizennyolc ország 61 versenyfilmje lesz látható. A programok között kiállításmegnyitók, workshopok, szakmai beszélgetések szerepelnek, valamint a 35 évvel ezelőtt A légy című filmjéért Oscar-díjjal kitüntetett, idén 70 éves Rófusz Ferenccel is találkozhatnak a fesztiválozók.

Október 17-én ér Szolnokra a a forradalmi táncjáték

2016.10.08

Folytatódik a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon nagy sikerrel bemutatott '56 Egy nép kiáltott című táncjáték országos turnéja. A forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára készült ünnepi műsor hamarosan Szolnokon is látható lesz.

Ünnepélyes festménybemutató a Szikra Galériában

2016.10.04

Október hónap műtárgyaként Sáros András „KORCSOLYÁZÓK (olaj, vászon 50×70 cm)” című festményét ajánlják az érdeklődők figyelmébe. A festmény október végéig tekinthető meg a Galéria nyitvatartási idejében.

Az Anconai szerelmesekkel nyitja az évadot a Szolnoki Szigligeti Színház

2016.09.16

Az elmúlt tíz év alatt mintegy háromezer előadást láthatott a közönség a Szolnoki Szigligeti Színházban, amely Magyarország leglátogatottabb vidéki teátruma lett.

Szolnok is megóvja kulturális örökségeinket

2016.09.14

Szolnok kulturális értékeinek megismerése, a város örökségének ápolása a célja annak a programsorozatnak, mely hétvégén kezdődik.

A szolnoki Damjanich János Múzeum számos programmal készül a Kulturális örökség napján

2016.09.07

Több száz éves könyvek kiállítása, tárlatvezetés, restaurátor-műhely látogatása, hálókötés, népdaléneklés is szerepel egyebek mellett a Kulturális örökség napjai szeptember 17-ei szolnoki programjaiban.

Mesés kazah est a Megyeházán

2016.12.12

A fellépő művészek egy órás mesés utazásra vitték el a résztvevőket a kazah népzene, néptánc és a dallamok világába.

Generációk táncoltak a színpadon

2016.11.28

Immár kilencedik alkalommal rendezték meg az Itt-Honi Népzenei és Néptánctalálkozót a megyeszékhelyen. A szolnoki Agóra színházterme ezúttal is megtelt a műfaj kedvelőivel, családtagokkal.

Vidám ajándékötletek az év végére

2016.11.15

2016-ban állítólag már újra annyit költünk (feleslegesen) karácsonyra, mint 2006-ban. Hurrá! Ha már tudatosította, hogy az elmúlt tíz évben letudta az "ócska" karácsonyi ajándékait, akkor végre költsön teljesen felesleges, de akár egy életre szóló ajándékokra, amivel nő és férfiismerőseit meglepheti.

Képzelt beteg: Jászberényben is nevettek Arganon

2016.11.08

Jászberényben, a Lehel Film-Színházban lépett színpadra a salgótarjáni Zenthe Ferenc társulat szombat este, ez alkalommal a Képzelt beteg című Moliére-komédiával.

Szovjetunióba hurcoltak emlékéve - Emlékművet és emléktáblákat avattak Kőtelken

2016.11.07

Mindenki számára természetes nemzeti minimum legyen a gulágra hurcolt áldozatokra, az ötvenhatos hősökre és a magyar katonákra mint hősökre való emlékezés - szólított fel az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnap a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kőteleken.

Székesfehérvár és Szolnok is befogadta a 3. Magyar Filmhetet

2016.11.02

Jövőre is megrendezi és országos megjelenésű tematikus programsorozattá terjeszti ki a Magyar Filmhetet a Magyar Filmakadémia a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával. Hat kategóriában december végéig lehet jelentkezni.

Csodás táncprodukció a színházban

2016.10.18

Az ’56 Egy nép kiáltott című táncjáték országos turnéja tegnap Szolnokra érkezett. Több, mint száz táncos részvételével felejthetetlen előadást láthatott hétfőn este a Szigligeti Színház közönsége.

Holnap a Képzőmű­vé­szet Ünnepe lesz Szol­no­kon

2016.10.14

Immár tizenötödik alkalommal rendezik meg a magyar festészet napjának programsorozatát. A központi helyszín ezúttal Esztergom, de számos rendezvény lesz Újbudán és Szolnokon is.

Varsóban tartották Sopsits Árpád A martfűi rém című filmjének világpremierjét

2016.10.12

A martfűi rém valós eseményeken alapul. 1957-ben brutálisan megöltek egy nőt Martfűn. A gyilkosságért elítéltek egy férfit, pár évvel később azonban újra megrázó halálesetek történtek. Egy frissen végzett ügyész rájön, hogy a börtönben ártatlan ember bűnhődik, ám az 1956-os forradalom utáni politikai tébolyban nehéz megtalálni az összefüggéseket és újra felvenni a nyomozás fonalát.

Egyedül nem megy... - A nők közel fele igent mondott a munkahelyi viszonyra

2016.10.11

Egy felmérés szerint a nők közel fele létesített már szexuális viszonyt kollégájával.

"Minket az ellenség dühös bosszúja juttatott ide."

2016.10.06

Október 6. az aradi vértanúk emléknapja. Arra a 13 honvédtábornokra emlékezünk ezen a napon, akiket 1849-ben végzett ki Julius Jacob von Haynau osztrák tábornagy. Egyébként Haynaunak nagy szerepe volt a szabadságharcot követő megtorlásokban és a lakosság megfélemlítésében. Mi az utolsó mondataikkal szeretnénk emlékezni a tizenhárom aradi vértanúra.

Az Anconai szerelmesek már a bemutatót várják

2016.09.21

Vajda Katalin: Anconai szerelmesek című vígjátékkal indítja az évadot a Szolnoki Szigligeti Színházban szeptember 23-án.

Hamarosan filmvásznon újra a Casablanca

2016.09.15

Az alkotást kiváló képminőségű, digitálisan restaurált kópiáról, eredeti nyelven és magyar felirattal vetítik a mozik többek között Szolnokon is.

Tájidegen a kárász a Tiszában

2016.09.13

Idén indult a fokgazdálkodás a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rákóczifalva határában, amelynek köszönhetően hosszú távon jelentősen gyarapodhat a tiszai halállomány. Az eddigi eredmények biztatóak, a szaporulat többségét pontyok és ezüstkárászok alkotják. Előbbiek szelektálás után a Tiszában találnak új otthonra, a tájidegen kárászokat pedig elszállítják vagy megsemmisítik.

Szolnok Napja: a legtöbb program szombaton lesz

2016.08.29

A Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonal 1847. szeptember 1-én nyílt meg és kapcsolta be a várost az ország vérkeringésébe. A történelmi dátum előtt tiszteleg Szolnok és rendezi meg évről évre Szolnok Napját. A több napos rendezvénysorozat programok garmadát kínálja.