2024.04.19, Péntek

Csudavilág és Varázskendő a színpadon

Szigligeti Színház

2017.01.10. 13:01

A szolnoki Szigligeti Színház Szín-Mű-Hely-ében javában folynak egyszerre két darab próbái. Mind a kettőt ugyanaz a személy rendezi, Jankovics Anna, aki játszik is mindkettőben, és mindkét darabban ugyanazzal a két kedves kollégával: Horváth Gáborral és Ónodi Gáborral.

Hirdetés

Január 14-én, szombaton 9:30-kor újabb Csudavilág előadással örvendeztetik meg a kicsiket és szüleiket. A Varázskendő előadással pedig szintén 14-én, szombaton délelőtt 11 órától várják az érdeklődő gyermekeket szüleikkel.

 

A két Gábor szólaltatták meg annak apropóján, hogy két héttel a bemutató előtt próba-közönség járt a próbán. A közönség átlagéletkora 7-8 év volt.

Horváth Gábor: Nagyon jó volt! Szépen sikerült, annak ellenére, hogy szegény súgót nem egyszer használtuk, hadd dolgozzon. Féltünk előtte, hogy a gyerekeknek kevés lesz, amit kapnak, sem bejátszás, sem vetítés, a zenéket még nem tudjuk igazán élvezhető szinten… de ezen ők simán átléptek. Jöttek velünk, csinálták, élvezték, részesei voltak a mesének. A végén megkérdeztük, tetszett-e nekik, de felesleges volt, mert az jól látszódott rajtuk. Volt egy-két rész, ahol leültünk egy picit, mert még nem pofoztuk eleget, de ezeket még kijavítjuk. Van még dolgunk, nem is kevés. Végigmentünk a Varázskendőn, megállás nélkül. Persze voltak kikacsintós poénok, amik arról szóltak, hogy ez bizony egy próba. Ha eltévesztettünk valamit, elnevettük magunkat, azt is élvezték a gyerekek. Ígéretes a dolog. Lakai Zolinak is még gondolkodnia kell, hogy hirtelen melyik hangszerhez nyúljon, amíg ez megtörténik, addig mi kitöltjük játékkal az időt. A helyzet magaslatán vagyunk így, négyen.

Ahogy mi játsszuk Devecseri Laci darabját, az újdonság. Korábban kétszereplős volt, semmi látvány. Nálunk először elképzeljük, aztán gyakran testet is ölt. A varázskendő is testet ölt, vetítések is vannak benne, megsegítjük a gyerekek képzeletét. Nem kiirtjuk a képzeletet, de segítjük. Amit Anna, mint rendező, alapötletként  kitalált, az nagyon jó.

 

Ónodi Gábor: Fantasztikusak voltak a gyerekek! Nagy élmény volt. Nagyon sok mindenre rájöttünk, például arra, hol kell több interaktív játék. Csiszolódás volt. Van, amit teljesen jól gondoltunk, van, amit újra kell gondolni. Magunkra formáltuk a darabot. Nagyon szeretem, hogy Annának vannak elképzelései, és ragaszkodik is hozzá. És ha mond valaki valami nagyon jót, akkor ő képes elengedni a saját ötletét. Jó vele dolgozni. És nagyon jó volt tegnap a gyerekekkel is együtt dolgozni, akik sokkal aktívabbak voltak, mint azt mi reméltük. De nem voltak túl aktívak, kezelhető volt a dolog. És hogy milyenek voltunk mi? A gyerekek szerint nagyon jók! Igazából ez a lényeg.

KultúraSzolnokSzigligeti SzínházCsudavilág babaszínházVarázskendő