2024.03.29, Péntek

Kisújszállás is állomása a Ghymes karácsonyi turnéjának

mti, vigadokisuj.hu

2016.11.25. 11:04

Mennyből az angyal címmel új karácsonyi lemezt készített a Ghymes. A népszerű világzenei együttes pénteken Kiskunmajsán kezdi tizennégy állomásos karácsonyi koncertsorozatát, amely december 28-án a budapesti Szent István Bazilikában zárul. Kisújszálláson december 17-én 18 órakor a Vigadóban lépnek fel. A koncerten a Phoenix kórus, valamint a Kossuth Lajos Baptista Általános Iskola énekkara közreműködik.

Hirdetés

 

"Korábbi, kilenc évvel ezelőtt megjelent karácsonyi lemezünkön, a Mendikán kevéssé ismert dalok szerepeltek, a mostanira a legismertebbeket tettük, valamint tíz versemet, amelyeket Pápai Erika ad elő" - mondta Szarka Tamás, a Ghymes énekese, hegedűse.


A CD-re felkerült mások mellett a címadó Mennyből az angyal, a Mostan kinyílt című magyar népdal, amelyből a mai szlovák himnusz zenéje lett vagy a szintén nagyon régi Kis karácsony éjszakája, amelyet az elmúlt évtizedekben Kis karácsony, nagy karácsony kezdetű szöveggel énekeltek az emberek.


Szarka Gyula gitáros, énekes arról beszélt, hogy a Ghymes első karácsonyi dala, az Új esztendő még 1987-ben készült, és a 2007-ben megjelent Mendikáig további három-négy karácsonyi dal jelent meg különböző albumokon. A Mendikán hallható verseket Törőcsik Mari szavalta el.

"Azért gondoltuk, hogy a karácsonyi dalokat lemezre vegyük, mert ennek az ünnepnek vannak a legnagyobb hagyományai. A hagyományokat csak úgy lehet ápolni, ha használjuk őket, ha énekelünk, ha karácsonykor elmegyünk mendikálni, betlehemezni. A karácsonyi koncertek lélekemelőek számunkra és munkaigényesebbek is, mert a fellépések napján kell az egész műsort elpróbálnunk a helyi kórussal" - fogalmazott Szarka Gyula.

 

Az egyhónapos Ghymes-turné magyarországi települések (Sopron, Kisvárda, Pannonhalma, Balatonfüred, Veresegyház, Kisújszállás, Győr) mellett az erdélyi Szatmárnémetibe és a felvidéki Nádszegre is eljut. A helyszínek között művelődési házak, művészeti központok, szabadtéri rendezvények, valamint templomok is találhatók. A Ghymes minden koncerten helyi nagy létszámú, ötven-nyolcvan fős kórusokkal, általában gyerekekkel lép fel. A koncertsorozat bevételének egy részét a kárpátaljai Nagyszőlősi Szociális Karitatív Központ javára ajánlják fel.

A december 28-i Ghymes-koncertnek a Szent István Bazilikában Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a fővédnöke. Az esten a Ghymes mellett fellép Pápai Erika és a Szent Angéla Általános Iskola és Gimnázium kórusa.

A Kossuth-díjjal elismert felvidéki Szarka fivérek által vezetett Ghymes zenekar eddigi több mint három évtizedes működése alatt 18 albumot jelentetett meg, ezek közül tíz platina-, öt pedig aranylemez lett - az utolsó stúdióanyag a 2012 végén megjelent 30 fényév volt. A Ghymes 1983-ban alakult szlovákiai magyar zenészekből a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán és kezdetben autentikus népzenét játszott. A jellegzetes Ghymes-hangzás, amely a világzenei elemeket némi rockos ízzel vegyíti, a kilencvenes évek második felére alakult ki, azóta a zenekar óriási népszerűségre tett szert Magyarországon és a Kárpát-medencében.

 

Az együttes dalainak meghatározója Szarka Tamás zenéje, irodalmi értékű szövegvilága, hegedűjátéka és éneke, ezt egészíti ki a gitáron játszó és szintén éneklő Szarka Gyula népzenei alapú szerzői zenéje.

KultúraKisújszállásGhymesKisújszállás Vigadó