2024.04.19, Péntek

Színes programokkal készülnek a megyében a Magyar Kultúra Napjára

mti

2017.01.18. 09:20

Gálaműsorral, kiállításokkal, szavalóversennyel, rajzpályázattal, könyvbemutatóval teszik emlékezetessé a magyar kultúra napját Jász-Nagykun-Szolnok megyében a közművelődési intézmények.

Hirdetés

Szolnokon hagyományos gálaműsor keretében adják át Szolnok kulturális területet érintő díjait vasárnap az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

 

Magán/Közgyűjtemény Válogatás a Szent István Király Múzeum gyűjteményéből címmel nyílik január 19-én kiállítás a Szolnoki Galériában. A székesfehérvári múzeum gyűjteményéből összeállított válogatást március 19-ig lehet megtekinteni.

 

Tajvan történelmét, kultúráját, valamint a sziget teafajtáit, fogyasztásának eszközeit és kereskedelmi jelentőségét mutatja be a szolnoki Damjanich János Múzeumban január 27-én nyíló és három hónapig látogatható nemzetközi kiállítás. A Formosa aranykincse: Tajvan szigete egy csésze teán keresztül című tárlat bemutatóját színes programsorozat kíséri, amely keretében idegen és magyar nyelvű előadásokra, teaszertartás-bemutatóra, dokumentumfilm-vetítésekre, kerekasztal-beszélgetésekre és egyéb múzeumpedagógiai foglalkozásokra kerül majd sor. Az alkalomhoz gyermekrajz-pályázatot is hirdettek, a legszebb alkotásokat a kiállításon is viszontláthatják a látogatók.


Pénteken, a közelmúltban elhunyt Szurmay Ernő - nyugalmazott pedagógus, irodalom- és művelődéstörténész, továbbá iskola- és könyvtárigazgató, de leginkább Verseghy Ferenc életművének kutatója és gondozója - emléktáblájának avatására kerül sor a múzeum épületének első emeletén található Szolnoki Pantheonban.

 

A Szolnok olvas 2016 program eredményhirdetésére január 20-án kerül sor a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési intézményben. Az egész évben zajlott nagy olvasási kihívás játékban részt vett olvasók közül sorsolnak, fődíj egy e-book olvasó.

A sorsolást követően a Palástban című kötetet mutatja be Szendrei Eszter társadalomkutató szintén január 20-án a Verseghy könyvtárban, a további kutatásokról és a könyvkiadás titkairól Örsi Julianna szerkesztő tájékoztatja az érdeklődőket.

 

A megyei általános- és középiskolások számára meghirdetett Himnusz-illusztrációs rajzpályázatra beérkezett pályaművekből január 24-én nyílik kiállítás az intézményben.

A szolnoki Hild Galériában a Honvéd Kulturális Egyesület festményeiből, grafikáiból nyílik január 18-án kiállítás, a tárlat február 10-ig tekinthető meg.

 

Január 19-én kultúra napi szavalóversenyre várják a vállalkozó kedvű felső tagozatos általános iskolás diákokat a Hild Viktor Könyvtárba, ahol január 21-én az Aranysor Íróklub ad műsort saját műveiből az érdeklődő közönségnek.

 

A jászberényi Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria a Magyar kultúra napja alkalmából a Klubdélután művészekkel, művészetről sorozatával kezdi az idei programévet. Demeter István pap, költő és festő életét és munkásságát Farkas-Gattyán Adrienn Zóra művészettörténész mutatja be a múzeum épületében január 19-én.

 

A hetedik lépés címmel Baán Lajos festőművész (1918-1995) és lánya Baán Katalin fotóművész alkotásaiból nyílik kiállítás január 20-án a túrkevei Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítótermében. A tárlat márciusig látogatható- jegyezte meg.


A magyar kultúra napját 1989-tól ünnepelik annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén. 

KultúraSzolnokJász-Nagykun-Szolnok megyemagyar kultúra napja