2023.09.22, Péntek

Március hónap műtárgya Szikra Galériában: Bakky Sándor Arácsi part

Szikra Galéria

2017.02.27. 13:35

A festményt március 7-én, kedden 17:00 órakor mutatja be Farkas-Gattyán Adrienn Zóra művészettörténész.

Hirdetés

Az ünnepélyes festménybemutató zenei aláfestését a Palotásy János Zeneiskola növendékei adják. A mű bemutatása után kötetlen beszélgetés lehetséges a festőművész pályájáról, alkotásairól a család tagjaival és a jelenlévő képzőművészetet kedvelő vendégekkel.

Ezt követően a festmény március végéig tekinthető meg a Galéria nyitvatartási idejében.

 

BAKKY Sándor (1920. március 21 – 1965. január 6.) festőművész Jászberényben született, annak a Bakky családnak a tagjaként, amelynek köréből  több  számon tartott  művészt, elsősorban zenészt ismerhetünk. 

A Képzőművészeti Főiskolán mesterei Szőnyi István és  Elekfy Jenő voltak, de Egry Józsefet is mestereként tartják számon. Számos tárlaton vett részt elsősorban a fővárosban és a Balaton környékén, hisz Balatonfüreden élt. Munkásságával számos szakkiadvány foglalkozik, munkái megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galériában is. 

 Az Arácsi part  című  festmény sajátos és jellegzetes Bakky-mű. A sokak számára oly kedves Balatont ábrázoló tájkép magán hordozza a festő legismertebb kézjegyeit. A képre jellemző a horizontális tagolás, mely lágy kontúrvonallal teszi lehetővé, hogy a különböző egységek egymásba olvadjanak. A kép felső felében a türkiz árnyalatú kék ég tűnik elő a felszakadó, kicsit borongós felhők mögül. A nap ugyan nem bújik elő, de az idő ideális lehet a vitorlázásra. A kép előterében a partvonal látképe terül el, fák, házak és domborzati elemek elmosódó foltként olvadnak egybe. Dominál a sárga, a narancs és a zöld. Néhol a barna választja el őket egymástól. A halvány, világos árnyalatok békét és nyugalmat árasztanak. A realisztikus ábrázolásmód keveredik az impresszionista elemekkel. A Kortárs Magyar Művészeti Lexikon élrajzírója szerint Bakky Sándort “a neoavantgárd több kiemelkedő művésze tartja elindító és útmutató mesterének.”

 

 

 

KultúraSzikra GalériaJászberényBAKKY SándorArácsi part