2024.04.17, Szerda
Szolnok címere is felkerül az Országház homlokzatára
Wikipédia

Szolnok címere is felkerül az Országház homlokzatára

mti

2020.02.09. 17:17

A Nemzeti Összetartozás Évéhez kapcsolódóan az Országgyűlés Hivatala módosítja az Országház homlokzatán lévő mészkőből készült címergalériát.

Hirdetés

Az Országház építésekor a homlokzatokat 386 címerrel díszítették. Az ország címere mellett az országrészek és társországok, valamint - gyakori ismétlődésekkel - a törvényhatóságok (vármegyék, egyes városok) mészkőből kifaragott jelvényei sorakoztak, azt a szimbolikus üzenetet hordozva, hogy a törvényhozás palotája az egész ország háza.
A címerek ismétlődési gyakorisága azonban furcsaságokat mutat, míg egyesek tízszer, mások csak háromszor szerepelnek, megint mások viszont egyszer sem.

A címergaléria kivitelezése eleve sem lehetett hibátlan, ráadásul a 20. századi homlokzatfelújítások alkalmával egyes címerpajzsokat összecseréltek, ami tovább torzította az arányokat - írták.
A duplikációk megszüntetése révén 121 új város címerének elhelyezésére nyílik lehetőség, ezen városokban összesen több mint hárommillió ember él, ugyanakkor egyetlen település címere sem tűnik el a homlokzatról.

Olyan települések jelképei jelennek most meg az épületen, mint például Eger, Miskolc, Kaposvár, Munkács, Szolnok, Szombathely, Veszprém, Losonc, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Békéscsaba, Székelyudvarhely.

A június elejére elkészülő, újrarendezett címergalérián az épület főpárkánya alatt a vármegyék címere kétszer, valamennyi település címere pedig egyszer szerepel majd.

AktuálisSzolnokOrszágház