2021.12.01, Szerda

A foltvarrás örömforrás, kapcsolatteremtés és sok-sok szeretet

martfu.hu

2017.05.09. 18:19

20 év a textilek bűvöletében. Ezt a címet kapta a Martfűi Napraforgók Folt-mozaik Varróklub jubileumi kiállítása, amely május 22-ig látható a Művelődési Központban. Az összetartó foltvarró közösség tagjai munkáikba ezúttal is szívüket-lelküket belevarrták, két évtized felhalmozott tudását tárva a nagyközönség elé.

Hirdetés

A születésnapi rendezvényen Asztalos Árpádné intézményvezető örömmel köszöntötte a Művelődési Központ foltvarró közösségének tagjait és vezetőjüket, Czene Árpádné Katona Évát, a klub korábbi tagjait és a velük együtt ünneplő társklubok képviselőit. Szép számmal érkeztek foltvarrók Ceglédről, Kunmadarasról, Hódmezővásárhelyről, Szolnokról, Mezőkovácsházáról, Dunaföldvárról, Mezőtúrról, Nagykőrösről, Szentesről, Abonyból, Nagyszénásról, Tiszaföldvárról, Törökszentmiklósról és a Debrecen melletti Kabáról is.

A kiállítást ez alkalommal Czenéné Katona Éva ajánlotta a látogatók figyelmébe, számos szép gondolatot, élményt, eseményt villantva fel a közösség elmúlt húsz évéből.

 

A Martfűi Napraforgók Folt-mozaik Varróklub 1997 januárjában alakult. Akkoriban még gyerekcipőben járt ez a technika, könyvek, eszközök, anyagok szerény kínálatával. A varróklubban olyan alkotni tudó és vágyó emberek jöttek össze, akik elhivatottak voltak az új technika befogadására, a tanulásra, az alkotásra.

Az évek során az alapoktól folyamatosan eljutottak a foltvarrás tradicionális és modern technikáinak elsajátításáig, mindenkinek kialakult a sajátos egyéni stílusa, színvilága. Kialakították a saját környezetükben a foltvarrás kultúráját. Gyönyörű foltos használati tárgyakkal, faliszőnyegekkel, takarókkal halmozták el a családtagjaikat, barátaikat, ismerőseiket, és településünk intézményei is gazdagodtak munkáikkal.

 

 

Fontos elemei a város kulturális életének. Kiállításaikkal régiónk számos más településén is bemutatkozhattak. Szakmai továbblépésüket segítette a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Amatőr Alkotók Képző- és Iparművészeti Tárlata. Egyes alkotásaik eljutottak az országos kiállításokra is.

Az egyesület tagjai közül többen aktív részesei lehettek az elmúlt két évben a Feminart, A nők a képzőművészetben nemzetközi pályázatnak, ahol litván, francia és magyar művészekkel együtt ismerkedhettek meg az adott országokban élő nők helyzetével, művészi önkifejezésével.

Czenéné Éva végezetül köszönetet mondott az önkormányzatnak és a képviselő-testületnek a támogatásért, amellyel a hosszú évek során segítették szakmai megújulásukat.

A szakmai fejlődésen kívül a másik legfontosabb eredménye az elmúlt húsz évnek az erős és szeretetteljes közösség, amiért szintén hálás a klubvezető.

A szakköri napok nem csak a varrásról szólnak, hanem a jóízű beszélgetésről és sütizésről is. A közösség összetartozását kirándulások, országos kiállításokon töltött két-három napos csapat építések is erősítették. Ahogyan a közösség vezetője fogalmazott: tűvel, cérnával állandó társaságot, sok programot és sok barátot is össze lehet varrni.

 

A foltvarrók jubileumi kiállítására emléklap is dukált, amit örömmel vettek át a klub tagjai. Maguk is ajándékokkal készültek, elsőként klubvezetőjük, majd támogatóik, a Művelődési Központ munkatársai részére.

Dr. Papp Antal, Martfű polgármestere is jókívánságokkal és ajándékokkal érkezett, jelezve, hogy fontos a foltvarró közösség az önkormányzat, a város számára.

Újabb ajándékul a Martfű Néptáncegyüttes fergeteges műsora szolgált, majd megérkezett a születésnapi torta is, a két évtizede alakult Martfűi Napraforgók Folt-mozaik Varróklub közösségét köszöntve.

Az ünneplés baráti találkozóval, a kiállított alkotások megtekintésével folytatódott.

A foltvarrás összetett dolog: játék, munka, elmélyülés, alkotás, terápia, gondolatátvitel, örömforrás, önkifejezés, megismerés, kapcsolatteremtés és sok-sok szeretet – fogalmazott a klubvezető a kiállítás megnyitóján. Mint ahogyan arról a jubileumi tárlat látogatói is meggyőződhetnek, a végeredmény kézzelfogható és szemet gyönyörködtető.

Herbály Jánosné

Galéria

KultúraMartfűMartfűi Napraforgók Folt-mozaik Varróklubfoltvarrás