2018.07.16, Hétfő

Hirdetés

Magyar film lett a 3. a szolnoki tudományos filmfesztiválon
mediaklikk.hu

Magyar film lett a 3. a szolnoki tudományos filmfesztiválon

mti

2017.10.15. 18:27

A Létfontosságú kötelék című, Kanada legforgalmasabb szervátültető központjában készült közel egy órás dokumentumfilm kapta az első díjat. Magyar alkotóknak egy harmadik helyet, és egy elismerő oklevelet ítélt oda a háromtagú zsűri.

Hirdetés

 

Demeter István fesztiváligazgató a szombat esti díjkiosztóról az MTI-nek elmondta: az első helyre rangsorolt filmet a kanadai Niobe Thompson rendezte, és külön erénye, hogy példátlanul valós képet tár a nézők elé a műtétekről, az intenzív osztályi kezelésekről, s arról, hogy a transzplantációs várólistán szereplő és intenzív osztályon lévő betegek mivel szembesülnek.

A második díjjal a francia Jean-Christophe Ribotot jutalmazták a Rosetta - Egy üstökös emlékei című filmjéért, amely egy missziónak a Rosette üstökösön végzett kutatásait mutatja be.

A harmadik díjat megosztva Tasnádi István, egy különleges és ritka betegséget, a hipermnéziát kutató filmje, a Memo című, valamint a német Aleksandra Sorgenicht az Óceáni hősnők - Alison Kock című filmjéért vehette át.

Elismerő oklevélben részesült Török Zoltán, a Lemming - A messzi észak aprócska ura és a lengyel Krystian Matysek a Mézvadászok című alkotásáért.

A fesztivál díjkiosztóján bejelentették: az első díjat elnyerő alkotás producere, Rosvita Dransfeld írásban lemondott a pénzjutalomról, ezért a pénzt a zsűri döntése alapján 50-50 százalékos arányban Lerner Balázs, illetve Balázs Gergely kapta a Budapest Inferno: A Molnár János-barlang titka valamint A dunavirág mentőakció című filmjéért.

Az október 12-én kezdődött, négy napos fesztiválra 11 országból 200 filmet neveztek, amelyből 26-ot a versenykategóriában, 9-et pedig a versenyen kívüli panoráma szekcióban vetítettek le. Vasárnap, a filmszemle utolsó napján a díjnyertes filmek ismét megtekinthetők.

Szolnokszolnoki nemzetközi tudományos filmfesztivál