2024.04.18, Csütörtök

Az aradi tizenhármak előtt tisztelgett Szolnok

szolnok.hu

2018.10.06. 07:55

A Zagyva-parton álló tizenhárom kopjafa előtt mécsesek égtek, a Magiszter iskola diákjainak ünnepi műsora pedig újra felidézte az egész nemzet számára oly tragikus eseményt.

Hirdetés

Megemlékezést tartottak Szolnokon, felidézve az 1848-49-es szabadságharc Aradon méltatlanul kivégzett tizenhárom hősének sorsát.

Az 1848-49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét, akik a bukást követően kerültek osztrák fogságba. A bécsi udvart az aradi fegyverletétel bőszítette fel, hiszen a magyar seregek az orosz csapatoknak adták meg magukat, akik később foglyaikat  bár ennek ellenkezőjét ígérték- átadták a császáriaknak.

 

Az aradi vértanúk kultusza már a kivégzés napján elkezdődött, hiszen – a szemtanúk elbeszélése alapján – már egy-két órával a kivégzéseket követően tömegekben zarándokoltak a kivégzés helyére a gyászolók. A gyász, a halál, az önfeláldozás mellett, a nemzet valós hite szerint a megújulás, a feltámadás, az élet is jelen van a gyásznapon. A tizenhármak áldozata, önfeláldozása jelentősen erősítette, egybetartotta a nemzetet.

 

Győri Péter Benjámin evangélikus esperes megemlékező beszédében az önfeláldozó szeretet fontosságáról beszélt, s áldást kért mindazokra, akik visszatükrözik Istennek a halálnál is erősebb szeretét.

 

A Légierő Zenekar Szolnok kísérete mellett zajló tiszteletadást koszorúzás zárta, melyen a város nevében Szabó István és Fejér Andor alpolgármesterek helyezték el a megemlékezés virágait.

AktuálisSzolnokAradi vértanúk