2024.03.19, Kedd
Jön a 9. Országos Rajzfilmünnep
KEDD Animációs Filmstúdió

Jön a 9. Országos Rajzfilmünnep

KEDD Animációs Filmstúdió

2022.10.09. 12:48

Idén november 18-a és 20-a között 9. alkalommal kerül megszervezésre az Országos Rajzfilmünnep.

Hirdetés

Ahogy a fesztivál címe is jelzi, nem csak egy helyszínre koncentrálódik az esemény. Abaújkérttől Zámolyig, megyénként 5-7 helyszínen biztosítják a teljes kikapcsolódást kicsiknek és nagyoknak, az egész családnak. A helyszínek listáját és a megtekinthető rajzfilmeket folyamatosan frissítik az izgalmasabbnál izgalmasabb helyi kísérőprogramokkal együtt. Hiszen a vetítések mellett minden helyszín szervezőinek lehetősége van arra, hogy helyi kulturális kezdeményezéseknek, produkcióknak is megjelenést biztosítson a Rajzfilmünnep programjai között, kezdve a bábelőadástól a rajzversenyen át a néptáncos produkciókig.

 

Múlt, jelen, jövő – Rajzfilmek, amik összekötnek minket

2020-ban 8. alkalommal rendezték meg az Országos Rajzfilmünnepet, rendhagyó módon online, ami számos új lehetőséget jelentett számukra is és a nappalik melegében összebújó családok számára is. A fókuszban Rofusz Ferenc munkássága állt, aki A légy című animációs kisfilmjével nyerte el 42 éve az Oscar-díjat, idén augusztusban pedig átvehette a Nemzet Művésze elismerést. A Kossuth-díjas rajzfilmrendező legutóbbi munkája, a Hoppi mesék című rajzfilmsorozat is bekerült az idei filmkínálatba.

Részlet Macskássy Gyula A kiskakas gyémánt félkrajcárja animációs filmjéből (Forrás: Nemzeti Filmintézet)

 

Ki ne emlékezne a Vizipók-csodapókra vagy Frakkra, esetleg a Futrinka utca lakóira? Ezen a hétvégén BÁLINT ÁGNES klasszikusai között is „mazsolázhatunk”. Többek között a Kecskemétfilm több legendás sorozata közül a Magyar népmesék és a Mesék Mátyás királyról epizódjai is láthatóak lesznek.

Tisztelgnek továbbá a 65 éves PANNÓNIA FILMSTÚDIÓ valamint JANKOVICS MARCELL animációs filmes életműve előtt. Különös kalandokba keveredhetünk Mézga Aladárral, kivételes alkalmak egyike, hogy mi kérhetjük következőként Dr. Bubót, és A nagy ho-ho-horgász főcímdalát egyként énekelhetjük ezen az ünnepi hétvégén. A rajzfilmklasszikusok sorát pedig János vitézzel és Az ember tragédiájával erősíthetjük.

Külön megtiszteltetés, hogy a IX. Országos Rajzfilmünnep fővédnöke RUBOVSZKY ÉVA, Jankovics Marcell özvegye.

Igazi örökzöld rajzfilmeket köszönhetünk, a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumnak, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA), Kecskemétfilmnek és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemnek. Továbbá csatlakoztak hozzánk az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének és Budapesti Metropolitan Egyetem Animáció és Média Design Tanszékének alkotóműhelyei és kiváltképp öröm, hogy évről évre egyre több magyar animációs filmstúdió is részt vesz alkotásaival az eseményen.

A szervező KEDD Animációs Filmstúdió mellett a KGB Stúdió, a The Hoppies, a BALFilm, a Filmfabriq, a Magyar Rajzfilm Stúdió, Ionart Stúdió, CUB Animation, Luther Kiadó, Mozinet, Hyperion Interaktív Oktatásfejlesztő Kft., Picture Start stúdió, Mimicry Motions animációs stúdió, BODDAH, SALTO Film, a Borka és az Omega-Kreatív is képviseli magát alkotásaikkal. Emellett pedig a Kecskeméti Animációs Film Fesztivál, BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, az Anilogue és Cinemira Nemzetközi Gyermekfilm Fesztivál programjaiból ízelítőt is láthatunk a rajzfilmünnep alkalmával. 

Természetesen az utóbbi évek nagysikerű szereplői sem hiányozhatnak a palettáról, így találkozhatunk majd Bogyóval, a csigafiúval, Babócával, a katicalánnyal, a Kufikkal és sok más szívünknek kedves mesehőssel tehetjük színesebbé az egész család számára ezt a hétvégét.

ÜNNEPELJÜNK EGYÜTT!

Rajzfilmek kicsiknek és nagyoknak ORSZÁGSZERTE!

 

 

www.rajzfilmünnep.hu

 https://www.facebook.com/OrszagosRajzfilmunnep

További információ: [email protected]