2024.04.19, Péntek

Az Electrolux 20 éve működik Jászberényben, a megye egyik legnagyobb munkaadója

mti

2017.05.23. 13:22

Az Electrolux által gyártott termékek csaknem 14 százaléka Magyarországon készül, így a hazai gyártás a cégcsoport globális értékesítésében is komoly szerepet játszik - mondta az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója hétfőn Jászberényben, Niclas Trouvé svéd nagykövet berényi gyárban tett látogatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Hirdetés

 

Gönczi Sándor elmondta, a magyarországi Electrolux-gyárak a cégcsoport európai gyártásában igen fontos szerepet töltenek be. Jászberényben található a cég egyetlen európai porszívó- és fagyasztóládagyára és az Electrolux Európában gyártott alulfagyasztós hűtőszekrényeinek 100 százaléka a nyíregyházi üzemből kerül ki. Jászberény és Nyíregyháza együtt pedig a csoport legnagyobb európai hűtőszekrénygyártó bázisát adja - tette hozzá.     

A gyártott termékek alapvetően az európai piacokra készülnek, de kerül belőlük az Egyesült Államokba, Brazíliába, Japánba, sőt még Dél-Koreába is. Kiváló az együttműködés az anyavállalattal, a magyar kollégák ma már a kutatás-fejlesztésben is részt vesznek. A folyamatos fejlődés az eddigiekhez hasonlóan fontos számukra, a digitalizáció, az ipari internet térnyerését  kiemelt figyelemmel kísérik. Tavaly alapító tagként csatlakozott a vállalat a hazai "Ipar 4.0. Nemzeti Technológiai Platform" kezdeményezéshez.  Hisznek abban, hogy a folyamatos fejlesztés elengedhetetlen piacvezető pozíciójuk megőrzéséhez.     

Az Electrolux jelenleg 3500 alkalmazottat foglalkoztat Magyarországon, Jászberényben körülbelül 2300 embert alkalmaznak. Az elmúlt 25 évben 140 milliárd forintot, az idén 6 milliárd forintot ruház be a cég Magyarországon.

 

Niclas Trouvé svéd nagykövet a sajtótájékoztatón elmondta, az olyan svéd cégek, mint  az Electrolux, nemcsak adaptálódnak a globalizáció kihívásaihoz, hanem meg is lovagolják annak hullámait" - fogalmazott. Szólt arról, hogy a svéd gondolkodás, a svéd "brand" az üzleti stratégiáik központi eleme. Mindez olyan fontos és alapvető értékek képviseletével jár, mint a demokrácia, nyitottság, sokféleség, egymás tisztelete, a tolerancia, a nemek közötti egyenlőség, az ökológiai tudatosság és a fenntarthatóság. A svéd cégek itt Magyarországon is jó munkaadók. Az Electrolux a többi csaknem 200 svéd céggel együtt megközelítően 20 ezer munkavállalót foglalkoztat Magyarországon, s fontosak Svédországnak és Magyarországnak is. Amellett, hogy munkát biztosítanak, adót fizetnek, hozzájárulnak a gazdasági jóléthez, a technológiai fejlődéshez, az innovációhoz - sorolta.     

 

MTI Fotó: Bugány János

 

Szabó Tamás, Jászberény polgármestere az eseményen elmondta: az Electrolux már mintegy 20 éve Jászberényben tevékenykedik, Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legnagyobb munkaadója, számos közös, előremutató kezdeményezésük van. Az Electrolux termékei között hűtőszekrények, sütők, tűzhelyek, főzőlapok, mosogatógépek, mosógépek, porszívók, légkondicionálók és kiskészülékek szerepelnek. Electrolux, AEG, Zanussi, Frigidaire és Electrolux Grand Cuisine márkanevek alatt a cégcsoport évente mintegy 60 millió készüléket értékesít 150 országban. 2016-ban az Electrolux csoport forgalma 12,6 milliárd euró volt, alkalmazottainak száma pedig 55 ezer.     

Az Electrolux jászberényi porszívógyárát 1998-ban nyitotta meg, ahol jelenleg évente körülbelül 3 millió darab porszívót gyártanak. Az új szabályozásra való átállás egy újabb lépés a jászberényi porszívógyár számára, ugyanis szeptember 1-jétől nem kerülhetnek forgalomba 900 wattnál erősebb, nagyobb teljesítményű porszívók. Mindez pozitív változásokat hoz magával, hiszen a fogyasztók jobb minőségű és alacsonyabb energiafelhasználású modelleket használhatnak majd a háztartásokban. Az Electrolux fejlesztési csapata folyamatosan dolgozik az átálláson, hogy mind a forgalmazás, mind a gyártás zökkenőmentes legyen.     

 

GazdaságJászberényElectrolux