2020.08.09, Vasárnap

Hirdetés

Letették az optikai kábel és csatlakozó üzem alapkövét Cserkeszőlőn

mti

2018.03.10. 11:30

A beruházás mintegy 200-250 új munkahelyet teremt, és hozzájárul majd a környéken élők életkörülményeinek javulásához.

Hirdetés

Letették a  Kontaset Vázszerkezet Gyártó és Szolgáltató Kft. (Kontaset Kft.) és a kínai T&S Communications Co. Ltd. együttműködésével megvalósuló optikai kábel és csatlakozó üzem alapkövét pénteken a cserkeszőlői ipari parkban. Az 1,2 milliárd forint értékű zöldmezős beruházás részben európai uniós forrásból valósul meg.

A beruházás első üteme 2019-ig tart, a második 2020-tól 2021-ig, a befejező fázis 2022-ben ér véget.

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a Kínai Népköztársaságot fontos stratégiai partnernek nevezte, hiszen mint mondta, a velük való szoros együttműködés hosszú évtizedekre nyúlik vissza a kultúra, a gazdaság, az oktatás és egyéb területeken.     

 

Fórizs Zoltán, a Kontaset Kft. cégvezetője beszédében elképzelhetőnek mondta, hogy egy évtized múlva a 6G válik alapszintű adatátviteli sebességi elvárássá, és egyre inkább számolni kell azzal, hogy az emberek az infokommunikációs eszközeik milliárdjaival akarnak rákapcsolódni az internetre. Ide értve a személyes okos eszközöket, a smart otthonok eszközeit, az önvezető autókat, a smart cityk komplex hálózati berendezéseit és rendszereit, az oktatás, a szórakozás, a szabadidő virtuális eszközeit, és nem utolsó sorban a világkereskedelem és a világgazdaság infokommunikációs rendszereit - sorolta. Az IoT (Internet of Things) vagyis a dolgok internete - jelenti a jövőt, az optikai száltechnológia pedig ezen jövőt kiszolgáló technológiát - tette hozzá.     Vang Ja-csün,  a  T&S Communications Co. Ltd. vezérigazgatója elmondta: a tervek a fenntartható ökologikus építészet szellemében készültek, az elektromos energia jelentős részét napelemek, a fűtési energiát pedig geotermikus energia adja.

Fórizs Zoltán, a Kontaset Kft. cégvezetője elmondta: a cég  nettó árbevétele 2017-ben 1,5 milliárd forint volt, az adózott eredményről még nincsenek pontos adatok, de  80-120 millió forint körüli összegre számítanak.

GazdaságCserkeszőlőoptikai kábelKontaset Kft.