2024.05.23, Csütörtök

4 milliárdos fejlesztés azért, hogy jobb legyen a betegeknek

2015.11.27. 08:28

Több mint 4 milliárd forintos pályázati forrásból fejlesztették a rehabilitációs szolgáltatásokat az Észak-alföld Régióban, nyolc helyszínen: három év alatt több intézmény rehabilitációs osztálya vagy járóbeteg rendelése újult meg Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Emellett az addiktológiai, kardiológiai, pulmonológiai, pszichiátriai, gyermek és neuro-musculoskeletalis rehabilitáció területén javult az ellátás, valamint megvalósult a rehabilitációban résztvevők továbbképzése is. A fejlesztések hozzájárultak a szakemberek által várt betegellátás színvonal- és szolgáltatásbővüléshez.


Új épületek létesítésével, a meglévők felújításával, az eszközállomány korszerűsítésével, a munka- és gyógyítási feltételek javításával, a betegeket érintő oktatással, valamint a feladatellátás hatékonyabb megszervezésével növekedett az ellátottak száma, csökkent a rehabilitációban a várakozás, mindezzel tovább emelkedett az ellátás színvonala.

A projekt az egészségügyi szolgáltatók közötti horizontális és vertikális feladatmegosztás szervezettségének növelésével, valamint az egészségügyi rehabilitációhoz szükséges szakemberek képzésével hozzájárult a lakossági hozzáférés földrajzi, regionális és szakmai-tartalmi egyenlőtlenségeinek csökkentéséhez.         

A fejlesztések során - többek között - mintegy 4000 fő ellátására szolgáló kardiológiai járóbeteg rehabilitációs ellátórendszer jött létre a régióban, Szolnokon megkezdődött az addiktológiai rehabilitáció nappali kórházi formában, ugyanitt és Debrecenben fejlesztették a pulmonológiai rehabilitációs ellátást, javult a megyeszékhelyeken az égési sérültek korai, elsőbbségi, valamint a súlyos állapotú központi idegrendszeri károsodottak rehabilitációs ellátása is. A pszichiátriai rehabilitációban a fejlesztés nagyrészt a fekvőbeteg ellátás javítását célozta, Karcagon ez ágyszám-növekedéssel is párosult.

A pályázat részeként betegtájékoztató anyagok készültek, és megvalósult a rehabilitációban tevékenykedők továbbképzése mellett az egyetemi és más felsőfokú képzésben tanulók (orvostanhallgatók, a rehabilitációs és társszakmabeli szakorvosjelöltek, rehabilitációs szakorvosok, gyógytornászok, logopédusok, humánkineziológusok, ergoterapeuták) felkészítése is a speciális terület legújabb eredményeinek még jobb megismerésére. 

forrás: www.hajdupress.hu

Galéria