2024.04.20, Szombat

A válságkezelést tanulmányozták a nyári egyetem hallgatói

szolnok.hu

2016.07.29. 14:06

A globális hatalmi struktúra, az ukrán válság, az „Iszlám Állam” felemelkedése, Észak-Afrika, a NATO varsói csúcstalálkozója, valamint a Magyar Honvédség szerepeltek.

Hirdetés

A XVI. Euroatlanti Nyári Egyetem záró rendezvényét tartották pénteken a Széchenyi lakótelepen lévő MH Béketámogató Kiképző Központban, ahol nyolcvan hallgató vette át az akkreditált továbbképzési programon való részvételt igazoló tanúsítványt. A várost Szabó István alpolgármester képviselte az eseményen.

Válságok és válságkezelés Európa szomszédságában címmel rendezték meg ezúttal a nyári egyetemet, a témának a közelmúlt külpolitkiai eseményei adtak aktualitást. A neves biztonságpolitikai szakértők bevonásával szervezett képzésen a hallgatók előadások, szemináriumok, válságkezelő szimulációk keretében behatóan ismerkedhettek meg Európa közvetlen biztonsági környezetének biztonságpolitikai folyamataival. A nyári egyetem legfontosabb témái között a globális hatalmi struktúra (Egyesült Államok, Kína, Oroszország), az ukrán válság, az „Iszlám Állam” felemelkedése (Szíria, Irak), Észak-Afrika, a NATO varsói csúcstalálkozója, valamint a Magyar Honvédség szerepeltek.

Napjainkban különösen fontos a biztonságpolitika területe, a migráció és a szíriai válság nyomán kialakult helyzet egyre nagyobb hatást gyakorolnak Magyarországra is. Mindez megalapozott, a hosszú távú hatásokat is figyelembe vevő bel- és külpolitikai döntéseket kíván, amely mindannyunkat érint. Éppen ezért különösen fontos volt ez a képzés - mondta beszédében Szabó István alpolgármester.

forrás: szolnok.hu