2024.03.29, Péntek

Fogathajtó verseny Kunhegyesen

kormany.hu

2016.08.22. 15:18

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei bajnokság egyes fogathajtó versenyét Sike Ferenc nyerte Tiszaföldvárról.

Hirdetés

A lovas sportokkal 1100 éves lovas hagyományainkat éltetjük, ápoljuk. Lovas kultúránk, ez az ízig-vérig magyar örökség, a magyar életérzés egyúttal a világörökség része is - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a C kategóriás és szabadidős fogathajtó versenyen, Kunhegyesen.

Fazekas Sándor beszédében kiemelte, a nomád pusztai tartás az egyik legjellemzőbb magyar karakter, amelyről világszerte megismernek bennünket. A fogathajtó versenyek, az alföldi lovas programok egytől-egyig őrzik ezt a számunkra oly fontos történelmi karaktert. A vidéki lovas versenyek és lovas rendezvények mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar lovassport nemzetközi szinten is meghatározó legyen.

Kunhegyesen régi hagyománya van a fogathajtó versenynek, de több évtizedes szervező munka kellett ahhoz, hogy a kezdetek amatőr versenyei C kategóriás versenyekké fejlődjenek. Mára már a rangos kunhegyesi fogathajtó verseny a Megyei Bajnokság döntője is egyben. Ebben a bajnoksági idényben 4 szabadidős és 13 C kategóriás, színvonalas, sportszerű versenyt rendeztek a megyében.

 

A C-kategóriás kettes fogathajtó bajnokságban Molnár András, az Abonyi Lovas Klub versenyzője győzött.