2024.03.29, Péntek

Mesterkurzus a szolnoki Zeneiskolában

szolnok.hu

2016.08.18. 09:52

Szolnok város önkormányzatának támogatásával a napokban rendezik meg Szolnokon a Bartók Béla Zeneiskolában az első vonós mesterkurzust. A kurzus vezetői Berényi Zsuzsa hegedűművész és Banda Pál csellóművész.

Hirdetés

A kurzus célja, hogy a résztvevő gyerekek a saját szintjüknek megfelelő magas színvonalú képzést kapjanak, illetve bemutatkozhassanak egy záró koncerten.

Berényi Zsuzsa Budapesten született, gyermekkorát a szolnoki Művésztelepen töltötte, édesapja Berényi Ferenc, a korábban Szolnokon élő és alkotó, a városhoz szorosan kötődő festőművész.

Berényi Zsuzsa zenei tanulmányait a neves budapesti 6. kerületi Tóth Aladár zeneiskolában kezdte zongora és hegedű szakon. Később a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában majd a Liszt Ferenc Zeneakadémián Dénes László kiváló osztályában kitüntetéses diplomával végezte. Tanárai voltak Csalog Gábor, Kurtág György, Rados Ferenc és a híres hegedűművész professzor Zsigmondy Dénes is. Diplomája után Londonban a Philharmonia Britannica es a Royal Orchestral Society zenekarok meghívott vendég koncertmestere lett.

Szóló és kamara koncertek adott a londoni Kings Place, St.Martin in the Fields, St.John’s, Smith-t Sqare, Cadogan Hall hangverseny termeiben.

Banda Pál Budapesten született, iskoláit a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémián apja, Banda Ede növendékeként végezte. További mesterei Kurtág György, Rados Ferenc valamint Végh Sándor voltak. Diplomát követően Londonba költözött és a Chamberlain Orchestra of Europe tagja lett. Tagja volt több vonósnégyesnek is, többek közt az Allegri-nek (1998-2008), emellett a Purcell school tanára is az elmúlt 20 évben. Szóló és kamarazenei fellépései során megfordult Kanada, Amerikai Egyesült Államok, Szingapúr, Franciaország, Norvégia, Dánia, Hollandia, Németország, Ausztria, Törökország valamint Anglia es Magyarország hangversenytermeiben is.

 

Berényi Zsuzsa és Banda Pál 2010-ben alapította meg a londoni Banberduo együttest és rendszeresen koncerteznek, lemez es DVD felvételeket, illetve külföldi mesterkurzusokat tartanak együtt fiatal tehetségeknek.

forrás: szolnok.hu