2024.03.29, Péntek

Újraavatás után „őrködik” az Őrszem tovább Tiszaföldváron

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat

2016.08.05. 10:56

Pályázati pénz és Önkormányzati saját forrás is kellett a megszépüléshez.

Hirdetés

Felújításon esett át az I. Világháborús Emlékmű - Az Őrszem, amely ezután megszépülve, méltó módon állít emléket a világháború tiszaföldvári hősi halottjainak, melynek ünnepélyes átadása megemlékezés is volt egyben.

Az Őrszem felújítására a Tiszazugi Földrajzi Múzeum írta meg a pályázatot és végezte az egyeztetéseket, illetve az emlékezés szervezését. A pályázatot Tiszaföldvár Város Önkormányzata nyújtotta be, amely a Centenáriumi Emlékbizottság által megítélt összeget saját forrással is kiegészítette. 
A kutatómunkát a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárának főlevéltárosa, Bojtos Gábor segítette 76 további anyakönyvi kivonattal, hogy a felújítás után a megemlékezés minél teljesebbé válhasson. Így a felújítás után az új táblákra már 389 tiszaföldvári hősi halott neve kerülhetett.

A megjelenteket Erdős Hanna alpolgármester köszöntötte, az avatóbeszédet Dr. Ravasz István alezredes, vezető kutató, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum történésze mondta. A megáldást Dr. Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök és a helyi egyházak képviselői végezték. A leleplezést Kovács Sándor a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Danyi István a hadtudományok kandidátusa és Muzsai János képviselő úr tették meg.

forrás: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat facebook