2024.04.26, Péntek

Akár kertje madarainak számbavételével is csatlakozhat az Európai Madárfigyelő Napokhoz

MME

2016.09.29. 19:53

Október első hétvégéjére hirdették meg az Európai Madármegfigyelési Napokat. Szerte az országban, természetesen a megyében is, remek programokon vehetünk részt október 1-jén, szombaton.

Hirdetés

Az Európai Madármegfigyelő Napokat a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben. 

 

A rendezvény egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos eseményekkel csábíthatnak ki a szabadba. A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

 

Akinek van távcsöve, fényképezőgépe, ne hagyja otthon! Érdemes réteges ruházatban, terepcipőben jönni, és természetesen némi inni és ennivaló is legyen nálunk.


Helyszín: Kunszentmárton, Vekeri halastavak (volt Á.G. területe). Megközelítése a 45-ös út felől.

Időpont: 2016. október 1, szombat.
Találkozás: A helyszínen reggel 8 órától.
A madármegfigyelésbe mindenki bekapcsolódhat időponttól függetlenül 16 óráig.
További információ: Katona Mihály, Tel 06-30/2864689

 

Verseny az európai országok között

Az akció egyben verseny is az európai államok között.  A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek! Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

A megfigyelési eredményeket az MME központi e-mail címére ([email protected]) várják október 2., vasárnap délután 16.00 óráig. 

Jász-Nagykun-Szolnok megyében is lesz szervezett túra, ahol szakemberek segítségével fedezhetjük fel környezetünk madarait, vagy részt vehetünk madárgyűrűzésen, ahol testközelből figyelhetjük meg tollas barátainkat.

Aki nem tud ilyen kiránduláson részt venni, de hozzájárulna Magyarország sikeres részvételéhez, úgy is megteheti,  hogy megszámlálja kertje vagy a közeli park madarait és eljuttatja észlelési eredményeit az MME-nek.

Vörösbegy gyűrűzés előtt. Fotó: MME/Bajor Zoltán