2024.04.20, Szombat

Bakondi: mindenekelőtt biztonsági kérdés a migráció

MTI

2016.09.21. 12:49

Európa végveszélyben? címmel Szolnokon tartott előadást Bakondi György.

Hirdetés

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kijelentette, hogy mindenekelőtt biztonsági kérdésként kezeli a tömeges és illegális migrációt a kormány, és ezt hangsúlyozza konzekvensen tavaly tavasz óta.

Az előadása előtti sajtótájékoztatón azt mondta: "enyhe becslések" szerint is másfél millió bizonytalan vagy "tisztázatlan identitású és célú" illegális migráns jutott be Európa szívébe. Hangsúlyozta: mindez elviselhetetlenül nagy biztonsági kockázat az itt élők számára.
    

Az október 2-ai népszavazás a véleménynyilvánítás eszköze egy pártok feletti nemzeti kérdésben. Meg kell érteni, hogy konkrét, valamennyi települést érintő veszély a betelepítési kvóta - emelte ki.
    

Bakondi György arról is beszélt, hogy az Európai Unióban olyan EU-s jogszabály megalkotása zajlik, amely felső határ nélküli embertömeg beengedését és automatikus szétosztását jelentené valamennyi tagállamban. 
Kitért arra, hogy az európai biztonsági helyzet folyamatosan romlik. A görögországi helyzet is egyre feszültebbé válik, az országban 65 ezer regisztrált menekült tartózkodik. Néhány sziget teljesen tele van, Leszboszon több százan demonstráltak az elmúlt napban, dzsihádot is meghirdetve - idézte fel.
    

Hangsúlyozta: veszélyt jelent az is, hogy jelentős számú migránst akarnak visszaküldeni Magyarországra például Németországból, Ausztriából és a skandináv országokból. Emlékeztetett: a négy skandináv ország eljárást kezdeményez Magyarországgal szemben azért, hogy a dublini rendeletre hivatkozva - amelyet a főtanácsadó szerint rajtunk kívül senki nem tartott be - fogadja vissza a menedékjoghoz nem jutókat.

Magyarország mindenkit visszafogad, aki bizonyíthatóan elsőként hazánkon keresztül lépett az unió területére - mondta, hozzátéve: ezután majd - a toloncegyezmények alapján - visszaszállítják őket Koszovóba, Albániába, Montenegróba... "Nem áll módunkban visszafogadni" viszont azokat, akik nem Magyarországon léptek be az EU-ba - mondta.

AktuálisbevándorlásBakondi