2024.04.26, Péntek

Berekfürdő és Jásszentandrás fürdői a legjobbak között

azevfurdoje.hu

2016.09.06. 10:55

Az év feltörekvő fürdője kategóriában a Berekfürdői Termál- és Strandfürdő az 5. helyen végzett, míg a Helyiek kedvenc fürdője közül a Jászszentandrás Termálfürdő és Kemping a 8. helyen zárt.

Hirdetés

Közel 200 fürdő állt rajthoz a magyarországi fürdők legnagyobb versenyében, melyet idén második alkalommal rendeztek meg. Az Év Fürdője 2016 közönségszavazás elsődleges célja az volt, hogy ráirányítsa a nagyközönség figyelmét hazánk páratlan termálvízkincsére, az arra épült nagyszerű fürdőkre és magára a fürdőzésre.

 

MAGYARORSZÁG IGAZI TERMÁL NAGYHATALOM

Magyarország olyan termálvízkinccsel rendelkezik, ami nemcsak mennyiségében, de minőségében is kiemelkedőnek számít világviszonylatban. A hazai vizek hatásukat tekintve is egyedülállóak, sehol máshol nem található ilyen magas hőmérsékletű és egyben ennyi különböző betegség kezelésére, megelőzésére alkalmas kiváló minőségű termál- és gyógyvíz. Magyarországon kétszáznál is több fürdő – köztük több mint nyolcvan gyógyfürdő – található. A hagyományosabb értelemben vett fürdők mellett számos aquapark, közel négyszáz csúszda és megközelítőleg ezerhatszáz medence várja az ifjabb generációt is.

 

Az év fürdője a Miskolctapolca Barlangfürdő lett. 

 

Az év feltörekvő fürdője a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő, a megyében a Berekfürdői Termál- és Strandfürdő a 84 induló közül az előkelő 5. helyen végzett.

Berekfürdő kiváló gyógyvízzel, öt kültéri gyógy-, egy úszó-, egy élmény- és gyerekmedencével, valamint négy fedett medencével várja a fürdőzőket.

Berekfürdő Magyarország egyik legrégebben működő híres gyógyvizű fürdői közé tartozik. A gyógyvizes kutat, Dr. Pávai Vajna Ferenc híres tudós és geológus a múlt század elején, a karcagi városvezetők megbízásából fúrta. Az ő híres  mondása volt hogy „a bereki víz még a szoboszlóinál is jobb”.

A korai időkben az elfolyó, meleg, sáros pocsolyában fürödtek. Aztán ezt követte a rövidesen elkészült, fonott kosár oldalú és aljú fürdő „medence”. Nemsokára a fejlődés megkövetelte - 1930-ban nagyon korszerűnek számító -, a máig meglévő betonból készült ülőpados tojás alakú gyógymedence kialakítását.

A fürdő öt kültéri gyógymedencével, egy 50 méter hosszú vízforgató berendezéssel ellátott úszómedencével, valamint egy gyönyörű kialakítású gyermekmedencével rendelkezik, ami 2014-ben kiegészült egy kültéri, 500 m2 vízfelületű ifjúsági élménymedencével.

A két beltéri fedett medence 2015 nyarától teljesen megújulva, kiegészült még egy új gyermek és egy szintén új élménymedencével. Tehát a négy medencés fedett létesítmény a hideg időszakokban is lehetővé teszi a medencefürdőzést, a XXI. század igényeinek megfelelő színvonalon.

 

A Helyiek kedvenc fürdője Orfű Aquapark lett, a megyében a Jászszentandrás Termálfürdő és Kemping a 71 induló közül az előkelő 8. helyen zárt.

Az Alföld északi részén fekvő jászszentandrási fürdő csendes, falusi környezetben helyezkedik el. Ugyanakkor szolgáltatásai nagyon korszerűek – területén négy medence (úszó, termál, gyermek, csúszda) és három csúszda található.

A strandfürdő vastartalmú termálvize jó hatással van bizonyos reumatikus és mozgásszervi panaszok, valamint nőgyógyászati problémákra.

A strand mellett található kemping egy terebélyes parkban terül el, ahol kiépített táborhelyek, négyszemélyes faházak várják a nyugodt környezetben üdülni vágyó vendégeket.

 

A versenyben közel 190 000 szavazat érkezett a fürdőkre.

A szavazás május 1-től augusztus 31-ig tartott. Annak érdekében, hogy valóban reális képet kaphassunk a hazai fürdőkről, egy felhasználó egy kategóriában csak egy szavazatot adhatott le, azonban mindhárom kategóriában – Az Év Fürdője 2016, Az Év Feltörekvő Fürdője 2016, A Helyiek Kedvenc Fürdője 2016 – voksolhatott.

 

A verseny három kategóriájának kialakítása azért volt szükséges, mert hazánk több mint kétszáz fürdője rendkívül eltérő adottságokkal és lehetőségekkel rendelkezik. A kisebb fürdőknek nem lett volna esélye a nagy, ismert vagy nagyvárosokban található fürdőkkel szemben, így azonban a hozzájuk hasonló fürdőkkel mérhették össze magukat. A besorolás a medencék száma, a település mérete és a fürdő ismertsége alapján készült.