2024.03.29, Péntek

Múzeumok Őszi Fesztiválja a megyében

mti

2016.09.30. 14:50

Kerékpártúra, kiállítás, kerekasztal-beszélgetés, utazókiállítás, "hídépítés" szerepel egyebek mellett az október 1-től november 13-ig tartó Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat Jász-Nagykun-Szolnok megyei programjai között.

Hirdetés

A szolnoki Damjanich János Múzeum tájékoztatása szerint  szombaton "Folyó szeli ketté... Hidak a múltban " címmel kerékpáros túra indul az intézmény elől.  

Szolnokot a hidak városának is lehetne nevezni, hiszen tíz különböző közlekedési híd biztosítja az átkelést a Zagyván és a Tiszán. A program során ezeket a hidakat járják be a vállalkozó kedvűek, miközben röviden a történetüket is megismerhetik.


Október 3-án Híd, ami körbevesz címmel kerekasztal-beszélgetést tartanak Szolnok hídjairól a múzeumban. A szakmai beszélgetés - múzeumi szakemberek, hídépítő mérnök, vízügyi szakember bevonásával - a hidak építésének folyamatát, az egyes átkelők történetét, szerepüket a város közlekedésében mutatja be.     

 

A fesztivál keretében az első világháborús hátország életét bemutató HátTérKép című utazókiállítást viszik ki és építik fel múzeumi szakemberek egy általános és egy középiskolában október 17-én és 20-án, hogy minél több diák megismerhesse a múlt század eleji Szolnokot. Az interaktív tárlat egyebek mellett Zádor István grafikáit, festményeit és harctéri fotóit tartalmazza.     

 

November 12-én  "Oldás és kötés. Művészet, mely mindent összeköt" címmel kiállítás, zene és tánc alkot hidat a művészetet szeretők között a múzeum Szolnoki Képtárában.

A  szolnoki Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár és a Damjanich János Múzeum közös programjának célja, hogy a könyvekben rejlő irodalmi, szellemi örökséget egy hídhoz hasonlóan összekösse a tájház kincseivel, a tárgyi örökséggel.     

 

Szolnokon a Damjanich János Múzeum mellett a Szolnoki Galériában és a Tabáni Tájházban is szerveznek programokat a fesztivál keretében.

 

A Szolnoki Galéria közös alkotásra hívja az általános és középiskolásokat október 22-én, hogy  Szolnok hídjait különleges módon, tejes dobozokból készítsék el.

 

November 11-én, a Tanárok éjszakáján a szolnoki általános iskolák "tehetség táborainak" tapasztalatairól, az erdélyi, felvidéki és délvidéki emlékeiről beszélgetnek az érintettek a galériában.

 

A Tabáni Tájházba október 22-én várják az érdeklődőket kézműveskedésre, vers- és meseolvasásra, zenés-táncos programokra. .     

 

Jászberényben  a fesztivál keretében gyalogos és bringás "PikTúrára" várják a szabadban rajzolni, festeni szerető embereket a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria munkatársai október 15-én.

A rendezvényen a Zagyva folyó két partján alkothatnak a tanárok és diákok, felnőttek és gyerekek.