2024.04.23, Kedd
Prevenciós programok fiataloknak

Prevenciós programok fiataloknak

police.hu

2016.09.10. 10:57

Különleges előadással hívták fel a figyelmet a dizájner drogok veszélyeire.

Hirdetés

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai Kisújszálláson egy interaktív megelőzési programot szerveztek a lakásotthon fiataljainak, kifejezetten a drogproblémákra fókuszálva. A speciális igényű gyerekek aktívan részt vettek az esemény menetében. Elmondták tapasztalataikat az aktuális témával kapcsolatban, az előadók segítségével meghatározták a fogyasztást kiváltó okokat, illetve megfogalmazták a lehetséges megoldásokat a probléma kezelésére.

 

Antal Irén rendőr alezredes és Szűcs Norbert rendőr százados előadásuk során hangsúlyozták a jelenleg több forrásból, akár legálisan is beszerezhető dizájner drogok súlyos veszélyeit, bemutatták a szerhasználat következményeit. A szakemberek különleges kisfilmeket is levetítettek, amelyek visszatükrözték a szerhasználat káros hatásait, nem csak az egészséget érintve, hanem a családban, szociális környezetben okozott romboló tevékenységet is.

 

A drogfogyasztás igen komoly kockázati tényező az egészségre, főként azóta, amióta ismeretlen eredetű, összetételű, hatásmechanizmusú anyagok (dizájner drogok) is megjelentek. Ezeknél gyakran olyan, az iparban, mezőgazdaságban alkalmazott anyagokat, vegyszereket is alkalmaznak, mint például gyomírtószerek, festékoldószerek, alkoholok, műtrágyák, vegyi lemosók, rovarirtók, hígítók, szintetikus gyanták.

A használat időbeni felismerésével elkerülhetőek az egészségkárosító hatások. Ha az alábbi tüneteket tapasztalják gyermekeiken, hozzátartozóikon, azonnal forduljanak szakemberhez!
 

  • Pszichés tünetek

            Idegesség, ingerlékenység, pesszimista hangulat, figyelem és koncentráció zavar,             feledékenység, fáradtság

  • Testi tünetek

            Beesett, hamuszürke arc, a bőr elszíneződése, szűkebb-tágabb pupillák, szájszárazság,             étvágytalanság, édes italok fogyasztása

  • Magatartásbeli változások

            Érdeklődés csökkenés, tanulmányi eredmény romlik, iskola vagy munkakerülés,             hanyagság, életmód megváltozik

  • Gyanút keltő használati tárgyak

            Alufólia darabkák, színes tabletták, cukordarabkák, megégett kanál, ismeretlen szag,      kicsavart citromhéj, üres vagy kitöltött orvosi vények

 

 

Kábítószer hatása a fogyasztókra:

Az egészségre fokozottan veszélyesek:

  • Szervi károsodás
  • Idegrendszeri károsodás
  • Hamar kialakul a függőség

                        - Belső és külső leépülés

                        - Személyiség eltorzulása

  • Közönyösséget váltanak ki a használóból
  • Önpusztítás
  • Rendszeres szedés vagy túladagolás halált okoz
  • A testépítők által használt fehérje koncentrátumok (anabolikus szteroidok) is kábítószerek.