2024.05.26, Vasárnap

Rekordszámú látogatót vonzott a Tisza-tavi Ökocentrum

mti

2016.09.16. 15:23

Több mint 166 ezer látogatója volt idén augusztus végéig a Poroszlón található Tisza-tavi Ökocentrumnak, csaknem négyezerrel több, mint egy évvel korábban. Az önkormányzat további turisztikai fejlesztéseket tervez.

A vendégszám évek óta folyamatosan nő, idén a tavalyihoz képest több mint két százalékkal, a főszezonben,  július közepétől augusztus végéig a látogatók száma minden nap meghaladta az ezret. Mivel az ősz hagyományosan az osztálykirándulások időszaka, így idén is tovább szeretnék javítani a vendégforgalmi statisztikákat.


Kiss János, az üzemeltető Tisza-tavi Ökocentrum Nonprofit Közhasznú Kft ügyvezető igazgatója arról is beszámolt, hogy 2015-ben túlszárnyalták azt az európai uniós elvárást, amely szerint a látogatottságnak a fenntartási időszak tíz évének valamelyikében, egy naptári évben, el kell érnie a kétszázezret.

Nem csak magyar, de szlovák, lengyel és német turisták is növekvő számban keresik fel a létesítményt.     

 

A mintegy háromezer lelkes Poroszló és az Ökocentrum iránti érdeklődés fenntartása, a kiemelkedő vendégforgalom és látogatószám megtartása, lehetőség szerinti növelése érdekében a település önkormányzata  további fejlesztéseket tervez. Ezért a közelmúltban benyújtottak egy pályázatot, amely révén egy körülbelül 900 négyzetméteres új, külső akváriumrendszer, valamint bemutatóterek épülhetnének meg a Széchenyi 2020 program keretében - számolt be az ügyvezető igazgató.     

 

Az ökocentrum magas látogatottságának is köszönhető, hogy az egész településen kedvező volt  az idegenforgalmi szezon idén, szinte egész nyáron teltházzal működött a szálláshelyek többsége, így a vendégéjszakák száma is várhatóan meghaladja majd a tavalyi adatokat - jegyezte meg.     

 

A mintegy 2,2 milliárd forintos beruházás keretében, több mint 1, 9 milliárd forintos európai uniós támogatással  2012-ben elkészült, mintegy 40 munkavállalót foglalkoztató Ökocentrum a 127 négyzetkilométeres Tisza-tó, a Tisza-völgye és Magyarország őshonos vízi élővilágát mutatja be. A Kárpát-medencében őshonos halakat - köztük a Magyarországon egykor őshonos,  akár három méteresre is megnövő óriási vizákat - , mintegy 30 halfajtát láthatnak, tekinthetnek meg természetes közegükben a látogatók. A víz alatti világ minél élethűbb bemutatását egy hét méter hosszú, 4,5 tonna súlyú víz alatti alagút is segíti, ahol a halak a látogatók feje fölött úsznak el.
Európa legnagyobb, mintegy egymillió literes édesvízű akváriumrendszerén kívül kiállítótermek, 3D-s mozi és kilátó is helyet kapott a 2 ezer 600 négyzetméter hasznos alapterületű épületben, amely egy 7 hektáros, szabadidőparkként funkcionáló tóparti kert közepén található.

 

A Tisza-tavi Ökocentrum szomszédságában fekvő kikötőből Tisza-tavi kishajós kirándulások indulnak a tó élővilágának felfedezésére, s igazi különlegességnek számítanak és közkedveltek a csónaktúrák is, ezeknél GPS- navigáció segíti a vendégeket a tájékozódásban a Tisza-tó vízfelületén.