2024.04.25, Csütörtök

Szakmák világa - Törökszentmiklóson is nagy siker volt a pályaválasztási kiállítás

kormanyhivatal.hu

2016.11.18. 13:24

A rendezvényen 30 kiállító mutatta be ajánlatait a diákoknak, akik közül 24 középfokú oktatási intézmény volt, ahol az oktatott szakmákkal, intézményekkel, gyakorlati képzőhelyekkel ismerkedhettek a diákok. 

Hirdetés

Ebben az évben a szolnoki rendezvény után Törökszentmiklóson is nagy siker volt a „Szakmák világa” Pályaválasztási Kiállítás. 

A rendezvénynek a Törökszentmiklósi Székács Elemér Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola adott helyet.

A kiállítást Dr. Kállai Mária megyei kormánymegbízott nyitotta meg. „Ahhoz, hogy az ország gazdasága tovább erősödjön fontos a foglalkoztatás bővítése, sok jól képzett, szakma alapjait stabilan megtanuló szakmunkásra van szükség, ezért a kormány átalakította a szakképzési rendszert. A sikeres pályaválasztáshoz nem elég egy jó döntés, de kell még egy jó iskola is. Egy jó iskolának a minőségi oktatás mellett fel kell készítenie diákjait a gyorsan változó gazdasági környezetre is.”- mondta többek között a kormánymegbízott.

A kiállítás résztvevőit köszöntötte még Fehér Petra a megyei önkormányzat képviselője, illetve Markót Imre Törökszentmiklós város polgármestere is, majd az „Ezerjó” Szentmiklós Néptáncegyüttes műsora következett.

 

A szakképzést folytató intézmények - profiljuknak megfelelően - élő szakmabemutatókkal, szakmai fogások kipróbálásával adtak lehetőséget a gyerekeknek. A rendezvény rendkívül jó hangulatban zajlott le, a kiállítók színes kavalkádot teremtettek, ami tartalmazott „falusi disznóvágást”, kóstolókkal, volt lovaglás, hintóval sétakocsikázás, portré/grafika rajzolás, a gyerekek megismerkedhettek azokkal a háztáji állatokkal, amelyekkel a városi diák ritkán találkozhat. A gyerekek megtanulhattak palacsintát, csöröge-fánkot, linzert sütni. A Székács Elemér Szakképző Iskola saját készítésű sajtjait, a Rendészeti Szakközépiskola pedig saját egyenruháit, valamint a rendőr munkájához tartozó felszerelési tárgyait mutatta be. 
 

Mint minden rendezvényen, most is jelen volt a Magyar Honvédség Toborzó Irodája. A gyerekek nagy örömére többek között a repülő szimulátort is kipróbálhatták. A napot színesítette a térség új zöldmezős beruházójaként a Tisza-TK Projekt Kft.

 

A kiállító iskolákon túl a Foglalkoztatási Főosztály munkatársai egyéni pályatanácsadással segítették döntésükben a szakmát választókat. A pályaválasztási nap célzott csoportja a térséghez tartozó 10 általános iskola 7-8. osztályos diákjai, akik tanáraikkal – néhány esetben szülővel csoportosan látogatták a rendezvényt. A csoportok időre való beosztása segített abban, hogy minden diák alaposan megismerkedhessen a kiállítók ajánlataival. 

 


Számszerűen 700 diák, 70 pedagógus, 20 szülő és 75 egyéb meghívott látogatta meg a törökszentmiklósi rendezvényt.

A nap folyamán a látogató diákoknak szavazást szerveztek, amely keretében kiválaszthatták a kedvenc kiállítóikat. A szavazást Székács Elemér Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola nyerte el.

AktuálisTörökszentmiklósSzékács Elemér Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolaszakmák világa