2024.05.26, Vasárnap

Elérte végleges téli vízszintjét a Tisza-tó

kotivizig.hu

2016.12.12. 15:08

Befejeződött a Tisza-tó magasabb téli vízszintjének beállítása, melynek értéke és tartománya, a Kisköre-felső vízmércén mért 620-10 cm. Amennyiben a Tiszán nem vonul le árhullám, ezt a vízállást tartják a tavaszi feltöltés megkezdéséig.

Miért van szükség a Tisza-tavon téli üzemi vízszint alkalmazására?

A Tisza-tó meghatározó jellegzetessége, hogy elnevezésével ellentétben nem tó, hanem a Tiszát és hullámtereit – a 403,2- 440,0 folyamkilométer közötti szakaszon – egyesítő, átfolyásos jellegű síkvidéki víztározó.

A téli időszakban egy magasabb vízszint tartása árvízvédelmi szempontból mindig nagyobb kockázatot jelent. A tározott víztérfogat minden centiméteréhez közel egymillió köbméter víz, illetve jegesedés esetén, ezt megközelítő mennyiségű jégtömeg tartozik. A jégtakaró kialakulása után, előürítéssel a jég nem távolítható el a tározóból, az csak árvízi viszonyok között indul meg. Egy esetleges árhullám előfordulása esetén a jégtömeg felszakadva - hullámverésszerűen - az árvízvédelmi töltéseket, erdőállományokat, a kiépült turisztikai infrastruktúrát, a mederben levonulva a Kiskörei Vízlépcsőt is veszélyezteti.

A jeges árhullám a tározó körül lévő 13 település élet- és vagyonbiztonsági kockázatát is növeli. Ebben a tekintetben a Sarud és Tiszanána közötti partszakaszok a legkritikusabbak, valamint a tározó legszűkebb része, a tiszaderzsi szűkület. Itt csupán 600 méter széles a hullámtér, így a magas vízszintnél képződő jégmező felszakadása, a jégzajlás, a jégbe fagyott uszadék sodródása esetén jelentős jégtorlaszok alakulhatnak ki. A morfológiai adottságok figyelembevételével meghatározott téli vízszinttartomány beállításával ez a kockázat elfogadható mértékűre csökkenthető. Ezt figyelembe véve optimalizálták a vízlépcső téli üzemeltethetőségét biztosító jégmentesítő hálózat műszaki egységeit is, így egy magasabb téli vízszint, illetve jegesedés esetén a duzzasztómű elzáró szerkezeteinek mozgatása lehetetlenné válik. Ezen túlmenően a tározóhoz tartozó műszaki és turisztikai létesítményeinek egyes karbantartási, fenntartási és fejlesztési feladatainak elvégzéséhez egy alacsonyabb téli vízszinttartomány mellett van lehetőség.


A téli vízszint beállítása jelentős hatással bír a Tisza-tó élővilágára, különös tekintettel a vízterekben élő halállományra. Az üzemeltetés során minden esetben figyelemmel kísérik a halélettani szempontokat, és amennyiben  indokolt, a lehetséges beavatkozásokat is megteszik a kedvezőtlen állapotok kialakulásának megelőzése, elhárítása érdekében.

Ezért a KÖTIVIZIG Regionális Laboratóriuma 1973 óta a téli időszakban is rendszeresen végez vízminőségi monitorozást a térségben. A szakemberek együtt vizsgálódnak a halászati hasznosító Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársaival.

AktuálisTisza-tó