2024.04.27, Szombat

Lesz hová raktározni a megtermelt növényeket

Törökszentmiklós

2017.01.30. 12:20

Törökszentmiklós Önkormányzata az elmúlt év őszén sikeresen pályázott az úgynevezett hűtőkapacitás bővítése programban hűtőkamrák építésére. A program mintegy 4,5 millió Ft támogatást nyert, alig 320 E Ft önerővel. A közel 5 milliós beruházásból négy, egymástól függetlenül is működni képes 4 m2-es, korszerű technológiával épülő, energiatakarékos hűtőkamra valósul meg.

Hirdetés

 

Az Önkormányzat a konyhakerti növénytermesztés során a megtermelt növényeket a saját konyháin használja fel. A Városi Bölcsőde konyháján, és az Iskola Konyhán keresztül kerülnek a növények a szociális és a gyermekétkeztetés során végfelhasználásra. A növények termesztése során nem lehet olyan mennyiséget termelni, amelyet a konyhák minden esetben azonnal, vagyis a betakarítási időszakban fel tudnak használni, így adott időszakban túlkínálat, felesleg terem.

 

Szükséges megteremteni az olyan módon való tárolás feltételeit, hogy az egyes növények ne veszítsenek minőségükből, legyen az csak néhány napos, vagy akár több hónapos tárolás is.

 

Az elmúlt esztendőben a konyhakerti növényeknek széles körét termelte a közfoglalkoztatás, a 17 féle növényből igazán kedvelt volt a burgonya, amiből 140 mázsa a vöröshagyma, amiből közel 80 mázsa termett. Ezek mellett még sokféle növény zeller, karalábé, paradicsom, paprika, uborka, tök zöldbab, borsó, retek saláta, zöldség, répa stb. is jutott a gyerekek tányérjába.

 

A növények megfelelő tárolás nélkül, gyorsan veszítenek minőségükből, akár még fogyasztásra alkalmatlan állapotba is kerülhetnek néhány nap alatt, ezért volt nagyszerű lehetőség a hűtőkamrák beállítása, amelyek segítségével a növények nem veszítenek az értékükből, és a lehető legkevesebb veszteséggel történhet a tárolásuk.

 

Az Önkormányzat a sikeres pályázatot követően decemberben kötötte meg a szerződést a legkedvezőbb ajánlatot tevő céggel, amely cég a napokban kezdte meg a kivitelezést a kamrák befogadására alkalmas önkormányzati ingatlanban. A hosszú távú elképzelés az ingatlan olyan módon való formálása, hogy az alkalmas legyen napi feleslegként termelt növények átmeneti tárolására, a téli, hosszabb idejű tárolásra, a konyhákra kerülő növények előkezelésére, (pl.: mosás tisztítás, darabolás, csomagolás, savanyítás, fagyasztás stb.).

 
AktuálisTörökszentmiklóshűtőkapacitás bővítése programhűtőkamra