2024.07.25, Csütörtök

Rekonstruálják a tiszakürti Kis-Tiszán, a beregi és a nyírségi lápokon az élőhelyeket

mti

2017.02.08. 08:43

Bruttó 850 millió forintért rekonstruálja az élőhelyeket a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága a Környezeti és energiahatékonysági operatív program támogatásával, a projekt várhatóan 2020 decemberében fejeződik be.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága a Kis-Tiszán komplex élőhely-rehabilitációt végez, a beregi és nyírségi lápokon pedig a víz utánpótlását oldja meg. A Közép-Tisza területén létrehoznak négy hektár ideiglenes vizes élőhelyet, amivel kedvező élőhelyi feltételeket teremtenek a Natura 2000 jelölőfajok számára. A vizes élőhely a gémfélék táplálkozó területe is lesz.


A fejlesztésekkel a veszélyeztetett élőhelyek hosszú távon fennmaradhatnak, így például a nyírségi és szatmár-beregi területeken korábban nagy számban előforduló buckaközi lápok megmaradt területei.

 

Ezzel egyidejűleg két kilométeres szakaszon megerősítik a Tisza árvízvédelmi töltését is.  

Kovács Zita, a HNPI igazgatója szerint a projekt nemcsak a természetvédelem miatt fontos, kedvezően hat a térség gazdaságára és turizmusára is. A fejlesztéssel élhetőbb környezetet teremtenek, illetve lehetőség szerint a térség vállalkozóit is bevonják a projekt megvalósításába.     

Boldog István fideszes országgyűlési képviselő szerint a tiszakürti fejlesztés a Tiszazug egyik kiemelkedő beruházása, a projekt megvalósításával a térség turisztikai vonzereje is tovább nő.

AktuálisTiszakürtHortobágyi Nemzeti ParkKis-Tisza