2024.04.19, Péntek

Domborművet avattak Roffi Borbély György egykori főispán tiszteletére Tiszaroffon

mti

2017.03.25. 07:35

Tiszaroff büszke lehet Roffi Borbély Györgyre, akinek a munkássága évtizedeken keresztül meghatározó volt a térség és a vármegye fejlődésében. Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotása méltó, minden szemlélő számára gondolatébresztő emléket állít a község jeles közéleti személyiségének.

Hirdetés

Településeink történelmének kiemelkedő személyiségeire fontos emlékeznünk akkor is, ha a múlt egyre távolodik tőlünk, mert munkájuk nem merülhet feledésbe. A múlt kiemelkedő alakjai kötelezik a jelenben élőket, mert mindenütt vannak olyan hajdani személyiségek, akiknek sokat köszönhetünk, akik példáját érdemes követni. - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.


Roffi Borbély György a megyerendszer első számú helyi vezetője volt, nevéhez számos fejlesztés, szolgáltatás A megye életében komoly szerepet töltöttek be azok a nemesi családok, amelyek birtokokkal rendelkeztek, egyházfenntartók voltak, fejlesztették a gazdaságot és munkát adtak az embereknek, kastélyaik pedig komoly építészeti értéket képviseltek. 
Ezek között is kiemelkedő a Roffi Borbély dinasztia, amelynek tagjai között végvári vitézt, katonatiszteket, református gondnokot, földbirtokost és köztisztviselőt egyaránt találni.

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke templomtoronyhoz, az alföldi pusztából kiemelkedő hatalmas fához hasonlította Roffi Borbély Györgyöt, aki életművével mutatott utat saját korában éppúgy, mint napjainkban. 
Tettei, gondolatai, útmutatása ma is azt üzeni: lehet alkotni, és nagy tettekkel, szorgalmas munkával akár a legkisebb településekről is lehet nagy utat bejárni, az utókornak üzenni. 
Az idő mindannyiunk munkáját kíméletlenül megméri. Kinek-kinek a feledés, netán az utódok szitokszava, másoknak - Roffi Borbély Györgyhöz hasonlóan - az emlékművek márványa és bronza jut osztályrészül - mondta.

 

Kamarás Zsolt, a település független polgármestere köszöntőjében Roffi Borbély Györgyöt nemesként és közszolgaként jellemezte, akinek életét végigkísérte a tenni akarás. Elmondta: az 1875-ben Tiszaroffon született és 1941-ben Budapesten elhunyt politikus a Vöröskereszt, valamint a nő- és csecsemővédelem térségi megalapítója volt. Emellett a vízi közlekedés fellendítése érdekében bekötőutakat építtetett, valamint az alföldi telivértenyésztés ügyében is jelentős lépéseket tett.

Halála után a település szobrot állíttatott neki, ám az alkotás eltűnt a történelem viharában. Ennek pótlására hivatott a most leleplezett dombormű, amelynek a helye, a Roffi Borbély György által alapított csecsemő- és szülőotthon is szimbolikus.

AktuálisTiszaroffRoffi Borbély György